Manastiri pored Dunava

Jezuiti iz Beča

Ovog puta zadržaćemo se u prestonici centralne Evrope, u Beču. Posetićemo zajednicu jezuita koji u ovom gradu imaju tradiciju od već skoro pet stotina godina. Danas, kao i kroz istoriju, ovi misionari ponajviše posvećuju pažnju bližnjem u duhu zapovesti Ignasija de Lojole: „Biti čovek za druge, a ne za sebe.” Vrata jezuitskih komuna otvorena su dan i noć za svakog, a posebno za one kojima je potrebna pomoć. Za njihovom trpezom se između ostalih mogu naći beskućnici, bolesni, ucveljeni.

Samo bratstvo odlikuje poslušnost, predanost i raspoloživost u svakom trenutku. Pri tom se vodi računa da svaki pojedinac ne gubi od sopstvene individualnosti i slobode. Da bi se održala ova ravnoteža, redovnici su svakodnevno posvećeni duhovnim vežbama, meditacijama i neprestanom smirivinju svojih strasti kroz još jedno veoma duboko Lojolino geslo: „Ovakav kakav sam sa tugom pozdravljam sebe onakvog kakav bih mogao biti.”

Epizoda serijala urađena je u modernom ruhu i predstavlja pravi produkcijski skok u odnosu na ranije epizode, a najveća zasluga pripada reditelju Nikolausu Ederu koji kao da se vodio još jednim sloganom osnivača reda Isusovaca koji glasi: „Prilagodite se okolnostima.”

Serijal Bavarske televizije osmišljen kao putovanje rekom Dunav kroz Nemačku i Austriju, sa usputnim zadržavanjima pokraj znamenitih mesta značajnih za duhovnost ova dva germanska naroda.

repriza, 5. septembar u 03:35 i 11:35 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво