Imaginarna Srbija

Tajna vatre i vode

Tradicija pečenja rakije u privatnim domaćinstvima i običaji nazdravljanja i konzumiranja ovog nacionalnog napitka pojavila se u Srbiji relativno skoro. Ono što je mnogo starije u našim običajima i u našoj istoriji jeste konzumiranje vina.

Tek kada su se početkom XIX veka pojavili pecare ili kazani za destilaciju rakija od šljive i drugog voća zauzela je dotadašnji primat vina kao omiljenog narodnog napitka. Međutim, manje je poznato da je ta jednostavna i reklo bi se primitivna naprava za pečenje rakije bila osnovno sredstvo alhemijske veštine i pseudonauke još od poznih antičkih vremena do danas.

Takođe je zanimljivo da su mnogi običaji iz alhemije nekim čudnim putevima kombinovanja tradicija i kazivanja putnika koji su ponešto znali o alhemiji presađena i slavljena kod nas. Iz ovog običaja koji se zapravo zasniva na korišćenju vatre i tečne mase koja će dati „kvint esenciju”, destilat, petu suštinu razlila su se i neobična verovanja koja su povezala ovu „modernu tehnologiju” sa paganskim obožavanjem vatre i rituala vezanih za svet mrtvih, demone i razne obrede očišćenja. U novije doba iz ovih tradicija proistekla je svojevrsna umetnost koja sebe naziva ezoteričnom, mističnom, a često i alhemijskom.

Paralelno sa ovim konstatujemo i masovno oživljavanje „isceliteljskih” postupaka čiji se koreni takođe mogu naći još u antička i drevna vremena grčko-rimskog i slovenskog sveta. Da li ova provala iracionalizma ukazuje na dublje društvene poremećaje u oblasti ekonomije, politike i svih vrsta strahovanja pojedinaca ili je jednostavno reč o pomodarstvu koje sada snažne impulse dobilo i u zapadnoj industriji zabave ili je prosto reč o folklornoj inerciji tema je ove epizode.

Urednik serije: Božidar Nikolić
Snimatelj: Zoran Sinđelić
Producent: Marija Bereta
Reditelj: Aleksandar Fotez

repriza, 5. septembar u 00:05 i 08:05 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи