Osvrt na život i delo Slobodana Jovanovića

Retko koja ličnost naše istorije nosi toliko breme nesrazmere između sopstvenih zasluga i priznanja javnosti kao Slobodan Jovanović.

Ovaj svestrani čovek, pravi primer modernog multidisciplinariste, bio je proteklih decenija grubo zanemarivan, marginalizovan i pravosnažno osuđen. Pravnik najvećih svetskih razmera, istoričar, sociolog, književnik, diplomata, školovan i usavršavan u najznačajnijim evropskim centrima kulture i nauke, Slobodan Jovanović, nije ostajao po strani ni u teškim trenucima naše istorije u dva balkanska rata, a pogotovo tokom fatalnog Prvog svetskog rata, kada je u potpunosti učestvovao u srpskoj golgoti. U međuratnom periodu neštedimice obogaćuje srpsku teorijsku i istoriografsku misao mnogim značajnim delima nastalim svesrdnim istraživanjem i sistematizacijom. Tokom ovog perioda zauzima niz čelnih pozicija u najvažnijim državnim i kulturnim institucijama.
Lojalan i posvećen, kakav je u celosti uvek bio, Jovanović će onog turbulentnog 27. marta 1941. godine prihvatiti dužnost potpredsednika Vlade, a od januara 1942, kao i narednih godinu i po, i mesto prvog čoveka tog najvišeg kraljevskog tela u emigraciji. Ali to će biti tek prvi dani u izgnanstvu koji će trajati sve do kraja njegovog života.
Tek 2007. godine Slobodan Jovanović je rehabilitovan odlukom Okružnog suda u Beogradu, a presuda i gubitak svih građanskih časti preinačene su u ništavne. Tom odlukom otvara se mogući prostor svenacionalnog neuzvrativog uzdarja ovom čoveku čije zasluge se i danas premeravaju i aktivno tumače.
Autor emisije i scenarista: Nataša Drakulić
Stručni konsultant: mr Miomir Gatalović
Realizator: Milijana Pjevović
Proizvodnja: RTS 2009.

repriza, 28. avgust u 03:30 i 11:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво