Tv feljton: Na pragu baštine- 180 godina Narodne biblioteke Srbije

Povodom 180 godina postojanja Narodne biblioteke Srbije i 6. aprila kada je bombardovan Beograd i do temelja razorena zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu, Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je emisiju o ovoj najstarijoj instituciji kulture u nas.

Gledaoci će imati priliku da vide deo vredne baštine koja se čuva u bibliotečkim zbirkama, fondovima i trezoru. Reč je o rukopisnim i štampanim knjigama, legatima i časopisima, pismima i vrednim umetničkim delima: slikama, grafikama, fotografijama.
U emisiji predstavljamo i najstariju srpsku knjigu "Miroslavljevo jevanđelje" koja se čuva u trezoru Biblioteke, zatim rukopisne knjige iz Arheografskog odeljenja, vrednu građu koja se obrađuje u Odeljenju za konzervaciju i restauraciju, a predstavićemo i kapitalno bibliografsko izdanje u 20 tomova, kao i rukopise i karte koje čuva Odeljenje posebnih fondova.
S obzirom na to da je rekonstruisana zgrada Biblioteke otvorena prošle godine, emisija će sadržati i informacije vezane za pružanje usluga korisnicima, čitaonice, kataloge, kao i informacije o Virtuelnoj biblioteci Srbije, Cobson-u i svim onim segmentima koji bi pomogli sadašnjim i budućim korisnicima.
O Narodnoj biblioteci Srbije kroz istoriju i značaju koji danas ima u emisiji će govoriti Dejan Ristić v.d.upravnika.
U emisiji učestvuju: Vesna Stevanović, Svetlana Jančić, dr Olivera Stefanović, mr Milanka Ubiparip, mr Zdravka Radulović, Željko Mladićević, Slađana Stojaković, Nedeljka Ložajić, mr Biljana Kosanović, Tamara Butigan Vučaj, Dušan Nikodijević i Maša Miloradović.
Urednik emisije je Svetlana Ilić, a reditelj je Ivan Popović.

repriza, 24. avgust u 05:30 i 13:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво