Trag u prostoru: Citre, gajde, okarine i njenjere

Vrabel Janoš iz Čoke, ceo život je posvetio prikupljanju, rekonstrukciji i gradnji starih, pomalo arhaičnih muzičkih istrumenata, onih koji su već potonuli u zaborav i na kojima dugo niko nije svirao, niti ih spominjao.

Janoš je odrastao u paorskoj porodici, na izvoru običnog, težačkog života u banatskoj ravnici. Na salašima se naučio snalažljivosti i privrženosti prirodi i tradiciji, a kao svi derani onog doba igrao se sa onim što je bilo pri ruci.
Zove, vrbe i trske oduvek je bilo u izobilju, pa je od onoga što je priroda nudila kraj Tise i Zlatice, od najranijih dana, učio da pravi razne sviraljke.
Jedini je majstor u našoj zemlji koji izrađuje stare muzičke instrumente - njenjare, gajde, kobze... Vrabel je svestran čovek. On je i slikar, drvodelja, livac, grnčar, istraživač. Već kao srednjoškolac i student, počeo je da se bavi muzikom, ali i da i otkriva tajne starih muzičkih instrumenata. Godinama je bio član narodnog orkestra Batyu iz Bečeja, nadaleko čuvenom po tome da su koristili sve moguće instrumente koje su pronašli i sakupljali, od male okarine, do raznih frula, citri, gajdi, njenjera, vrtećih lauta.
Autor i urednik: Milica Barjaktarević
Snimatelj: Gojko Despotović
Montaža: Svetlana Crnjanski

repriza, 20. avgust u 01:35 i 09:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво