TV feljton: Mira Furlan

Mira Furlan, jedna od najuspešnijih jugoslovenskih pozorišnih i filmskih glumica…Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Igrala je, međutim, sa velikim uspehom u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama širom tadašnje Jugoslavije.

Početkom rata nije pragmatično prihvatila kolektivni nacionalistički zanos. Emigrira iz Hrvatske, a u matičnom pozorištu dobija otkaz. Sledi žestok medijski linč koji će trajati godinama uz gromoglasno ćutanje većine njenih pozorišnih kolega.
U Zagrebu joj oduzimaju stan koji joj je vraćen posle 17 godina upornih sudskih procesa. Iz Beograda piše otvoreno pismo svojim sugrađanima gde, između ostalog kaže: ''Ja u svakom slučaju mislim, znam i osećam da je moja dužnost, dužnost naše profesije - da gradi mostove. Da ne odustaje od saradnje i zajedništva. Ali ne nacionalnog, već profesionalnog. Ljudskog. I onda kada je najužasnije, kao što je to sada, treba insistirati, do poslednjeg daha, na uspostavljanju i održavanju veza između ljudi različitih sredina..." Te 1991. godine njen glas zvuči usamljeno i nepoželjno. U Beogradu se o njenom slučaju ćuti.
Emigrira u Ameriku. Danas, sa sinom Markom Lavom i suprugom Goranom Gajićem, rediteljem, živi u Los Anđelesu. U Hrvatskoj će zaigrati ponovo tek 2002. godine Medeju, u teatru Ulysis na Brionima.
Filmu će se ovde vratiti 2004.
Kada je u zimu 1991. godine odlazila iz ove i one zemlje u Ameriku dobila je pismo od anonimnog Beograđanina u kojem on izražava nadu u povratak Mire Furlan u pozorišta ovoga grada. Tim povodom je tek nedavno bila u Beogradu. Došla je kao pisac komada Dok nas smrt ne razdvoji, zahvaljujući njenom prijatelju, glumcu Mikiju Manojloviću koji je u Radionici integradcije režirao Mirinu dramu.
U ovoj emisiji Mira Furlan u Beogradu razgovara sa Oliverom Milošević. Seća se kako je otišla i odgovara na brojna pitanja: kako sada, sa svim životnim i profesionalnim iskustvom gleda na ovu sredinu i vreme od pre dvadeset godina? šta pamti iz bivše domovine? šta znači živeti u egzilu? kako sada živi u Americi? šta je sve tamo radila?kako bi poredila to šta znači biti glumac u Americi, a šta ovde?
Zanimljivo je i kako razmišlja o razlici između pozorišne i filmske glume, ali i o tome kako sačuvati umetnost, pozorište i glumce u svetu koji se menja, u kojem je novac sve i u kojem više nema idola i ideala?
Sve to uz veliki broj inserata iz filmova i pozorišnih predstava koje su obeležile karijeru Mire Furlan.
Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Gojko Despotović

Montaža: Nikola Stankić

repriza, 4. avgust u 06:05 i 14:05

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара