Karmina burana

U Dvorani Sava centra 27. maja 2017. u 20 časova, pod upravom maestra Bojana Suđića, Simfonijski orkestar i Hor RTS, Simfonijski orkestar i Hor FMU, Dečji hor i Kolibri RTS, Akademski Hor Obilić, Institut za umetničku igru, uz soliste soprana Mariju Mitić (Srbija/Nemačka), tenora Dejana Vrbančiča (Slovenija) i baritona Ivana Tiriona (Belgija), izveli su najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa, kantatu Carmina burana, kompoziciju koja je svojevrsni vršnjak ansambla, jer se ove godine navršava 80 godina od njenog nastanka.

Orfov muzički jezik je jednostavan, dijatonski, neposredan, sa izraženim značajem ritmičke komponente muzičkog toka. Njegova dela odlikuju elementarna snaga i ekspresivnost. Ali iza spoljašnje jednostavnosti Orfovog rukopisa kriju se mnoga značenja i njegove partiture omogućavaju slojevita čitanja. Mada kantatu izvode i omladinski i amaterski ansambli, novu dimenziju njenog zvuka mogu da raskriju tek vrhunski profesionalci i to je razlog što je maestro Bojan Suđić izabrao da je predstavi publici u godini jubileja. Sama tematika kantate uvek je podsticajna i aktuelna.
Tekst za Carminu buranu, Orf je našao u istoimenom srednjovekovnom nemačkom zborniku u kojem su skupljene pesme omiljene među mladim studentima teologije, ali daleke od religioznih tema. Pesme su se odnosile na uživanje u vinu, ljubavne teme, pastoralnu liriku, satiru, na račun crkve i vlasti. Orfova muzika je na sjajan način izrazila duh tih tekstova.

repriza, 3. avgust u 04:50 i12:50

broj komentara 0 pošalji komentar