Umetnost u Velikom ratu: Vojnička pozorišta

Dokumentarno-igrana emisija Pozorište u Velikom ratu istražuje kako je teatar u vreme velikih stradanja i nesreće uspevao da se održi u nemogućim uslovima i kako je uticao na oporavak i preživljavanje vojske i stanovništa čiju je svakodnevicu prekinuo rat.

Nastala na osnovu bogate arhivske građe - spisa, dnevnika i svedočanstava onih koji su održavali pozorišni život i onda kada je to delovalo nemoguće, emisija otkriva kako je u nesvakidašnjim uslovima teatar uspevao da opstane na frontu, u rovovima, kasarnama i logorima. Daleko od institucija i velikih scena, mobilisani reditelji, glumci i članovi pozorišnih družina nisu se odrekli svog poziva, već naprotiv, uz pomoć ostalih vojnika amatera organizovali pozorišne predstave kao svojevrsno bekstvo od turobne svakodnevice.
Ipak, uticaj vojnih pozorišta nije imao samo puku eskapističku svrhu - činjenica je da je vojska, daleko od svojih porodica i domova, suočena sa smrću, bolestima i glađu, tonula u depresiju, borila se sa ozbiljnim psihičkim problemima i zavisnošću od kocke i alkohola, što je neretko za posledicu imalo tuče, ubistva, samoubistva. U ovakvim okolnostima, organizovani pozorišni život pomoću štapa i kanapa imao je snažno terapijsko dejstvo na borce, istovremeno ih zabavljao i obrazovao, te su vojnici kreativno angažovani u stvaralačkom procesu lakše prevazilazili težak period mobilizacije.

Gledaoce će kroz putovanje u prošlost i otkrivanje duhovitih i dirljivih priča o izazovima stvaranja pozorišta u ratu, voditi glumac Milorad Mandić, dok u igranim scenama uloge tumače Svetislav Goncić, Danijel Sič, Gala Aleksić, Katarina Žutić, Mihajlo Jovanović, Vučić Perović, Strahinja Blažić i Marko Grabež.
Režiser je Vladimir Aleksić, autor scenarija Slobodan Obradović. Direktor fotografije je Periša Đinđić, montažer Stevan Marić, scenograf Mina Vukov, kostimograf Irina Mitrinović, autor muzike Vojin Ristivojević, a producent Slobodan Stojičić.
Urednik emisije je Tamara Baračkov.

repriza, 30. jul u 01:45 i 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво