Eko karavan: Zlatno runo

Sa trgovačkim karavanima i putem svile, u Sjenicu i na Pešter je stigla i veština tkanja ćilima.

Stilizovane motive i cvetove pustinjskih oaza, s vremenom su zamenile perunike - cvet Pešterske visoravni kome se pripisuje magijska moć.
Pešter je prepun kontrasta - zemlja je snegova i mraza, sena i bogatih pašnjaka i stočara-ovčara i pešterskog zlatnog runa. Vuna je odličnog kvaliteta i dobija se od autohtone vrste ovaca poznate kao pramenka.
Odvajkada su u ovom kraju ćilimi bili statusni simbol. Najlepši i najkvalitetniji su prostirani za posebne prilike, praznike i slavlja.
Nermina Milićević iz sela Breza pokazala nam je kako se danas izrađuje ćilim. Tehnika je ostala gotovo ista, prirodno bojeni, urađeni iz jednog dela, sa dva identična lica.
Sjenički ćilim ima svoj govor boja. Dominiraju crvena kao boja ljubavi i zelena kao boja života. Nekada je, kaže Nermina, izrada ćilima bila unosan posao - gradile su se kuće, kupovala imanja, školovala deca... Potom su došle godine kada meštani nisu znali šta će sa runom posle striganja ovaca. Bacano je ili se gomilalo po tavanima i šupama. Danas se jedan kvadrat ćilima prodaje za 25 evra.
Da se tradicija i veština tkanja ne bi zaboravili, u Sjenici je osnovano Udruženje građana Sandžački ćilim. Okuplja oko 100 žena koje izrađuju prelepe ćilime raznobojnih šara. Zlatno runo je ponovo na ceni.
Autor emisije Dragana Vasiljević, snimatelj Aleksandar Luković, montažer Milica Živojinović.

repriza, 20. jul u 03:15 i 11:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво