Art zona: Menaše Kadišman

Menaše Kadišman - Beskrajna priča o Avraamu i Isaku. U prostorima nulte civilizacijske platforme, na teritoriji koja se danas naziva Izrael, sve zadobija dugačku senku vremenske perspektive i eho biblijskih vremena, a događaji se drugačije prelamaju.

Tako će susret autora ove emisije sa Menašeom Kadišmanom, jednim od najznačajnijih savremenih izraelskih umetnika, visoke internacionalne reputacije, u njegovom ateljeu u Tel Avivu, gledaocima otkriti sasvim osoben savremeni likovni rukopis i duboko humanu poetiku sa snažnim odjekom prošlosti. Odeven već decenijama jednako u duhu starine, u redukovanoj pastirskoj odeći od tankog belog platna i u sandalama, Kadišman je temeljno upitan o poreklu zla u ljudskoj prirodi, i trajno posvećen temama Rođenja, Žrtve, Patnje i Smrti.
Menaše Kadišman je rođen 1932. godine u Tel Avivu. Nekoliko godina je živeo kao pastir u kibucu. Svoju umetničku karijeru započinje ranih 60-ih godina u Londonu kao skulptor minimalista, a krajem 60-ih postaje jedan od pionira konceptualne umetnosti. Izuzetno značajnim smatra se njegovo učešće na Bijenalu u Veneciji 1978. godine, kada je veoma ekstremno i radikalno iskazao svoju težnju da se priroda vrati u muzejske prostore uvevši u Izraelski paviljon stado ovaca. Osamdesetih godina Kadišman se vraća skulpturi i slikarstvu. Njegovi radovi zastupljeni su u mnogim uglednim muzejskim kolekcijama i zbirkama - od muzeja u Tel Avivu i Jerusalimu, preko Stedelijka u Amsterdamu i londonskog Tejta, do Metropolitena i Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, ali i fundusa Muzeja moderne umetnosti u Skoplju. Centralnu temu njegovog stvaralašta čini biblijska priča o Avramu i Isaku, koju on stalno varira, preispituje i redefiniše. U istraživanju neprolaznih tema, umetnost ovog velikog stvaraoca je i sama dobila večni karakter uprkos činjenici da nas je Menaše Kadišman ove godine samo fizički napustio.
Urednik i autor emisije: Danijela Purešević
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 11. jul u 03:00 i 11:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво