Vidik: Gordost

U novom izdanju, Vidik otvara temu gordosti, prateći njena različita tumačenja i značenja preko smrtnog greha, koje važi u hrićanstvu, do pojave savremenog narcizma. Gordost je prva u nizu sedam smrtnih grehova i uzrok i koren ostalih. U različitim vremenima i epohama gordost je poprimala i različita tumačenja i drugačija ispoljavanja.

Hrišćanstvo u gordosti vidi iskonski greh koji je izazvao pad čitavog ljudskog roda, antika joj daje drugačije značenje, a savremeni čovek u savremenim uslovima življenja završava u novom vidu opsednutosti sobom, u narcizmu.
Fenomen savremenog narcizma ukazuje na to da gordost više nije izuzetak niti retka drskost već nešto što je prisutno kod svakog pojedinca. Brojni su pisci i filozofi koji su pisali o gordosti a Aurel Kolnai, mladi fenomenolog iz Budimpešte, pre sto godina prepoznao je u gordosti, mržnji i gađenju korene sukoba koji će eskalirati u Prvom svetskom ratu.
Sto godina posle gordost vlada modernim svetom, te se postavlja pitanje da li u njoj možemo tražiti korene problema modernog čoveka.
Šta je tačno gordost, kada o njoj možemo govoriti u pozitivnom kontekstu, da li i danas za gordost važi hrišćanslo religijsko tumačenje, kako je narcizam ovladao modernim čovekom te kako ga prevazići, pitanja su na koje odgovore pružaju gosti vidika prof. dr Jovan Čekić, prof. dr Dragan Prole i prof. dr Vladimir Gvozden.
Urednik emisije: Jasmina Vujnović Milošević
Reditelj: Nenad Krkelić

repriza, 26. maj u 02:00 i 10:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво