Kalamiti Džejn – legenda divljeg zapada

Čim pomenemo američki Zapad, neizostavno moramo spomenuti i Kalamiti Džejn. Tokom osamdesetih godina devetnaestog veka, ona je bila najpoznatija žena u Americi. Bila je prva junakinja u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, prava živa legenda.


Avanture ove žene koja je bila personifikacija Divljeg zapada očaravale su ljude na Istoku. Kadgod bi došla u neki grad, to je bio pravi događaj. Svi su želeli da popiju piće s njom. Novinari su žudeli da od nje dobiju intervju.
Često se zanemaruje druga strana ličnosti Marte Keneri, ona njena ženska strana... Možda nekima deluje čudno, ali je njen životni san bio da se uda i stvori porodicu...

Poslednja fotografija Kalamiti Džejn bila je napravljena svega nekoliko dana pre njene smrti, pored groba Divljeg Bila Hikoka .Njegov grob je tada bio velika turistička atrakcija . Ovim činom se ona na neki način udala za legendarni Divlji zapad, pa čak možda i za Divljeg Bila. Na jednoj posthumnoj fotografiji kao da se vidi njena poslednja želja: da bude sahranjena pored Divljeg Bila. Verovatno je mislila da će takvo „venčanje" konačno dati smisao njenom životu.

Iako su je svi smatrali staricom kad je umrla, ona je imala samo četrdeset sedam godina. Nestala je, i sa sobom je u grob odnela Divlji zapad. Divlji svet ustupio je mesto modernizaciji. Gradovi na Zapadu umnogome su ličili na one na Istoku. Upravo je, 1903. godine, počela da se razvija filmska industrija, čije je prvo delo bio jedan vestern. On je bio prvi u dugom nizu sličnih filmova koji su doprineli stvaranju mita o osvajanju Zapada. Od Bufalo Bila, Divljeg Bila Hikoka i Kalamiti Džejn, nastale su legende. Da li se neko uopšte sećao njenog pravog života? Nekada se zvala Marta Keneri... ali će zauvek biti Kalamiti Džejn.

repriza, 12. mart  u 06:06 i 14:06

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара