Kokete i kurtizane u očima slikara

Paradoksalno, ali za vreme Drugog francuskog carstva koje je bilo uštogljeno i opsednuto vrlinama, prostitucija je dobila ogromne razmere. To je bio problem za one na vlasti, ali i inspiracija mnogim umetnicima. Slikari su od davnina posećivali prostitutke jer su jedino one pristajale da im, u više navrata, poziraju nage.

Kurtizane, malograđanke, prijateljice noći, horizontalne dame, plesačice, pevačice, konobarice, prostakuše, vesele devojke, kokete, kamenjarke... Ovakvi nazivi javili su se u devetnaestom veku kako bi opisali sve žene koje su živele od svog šarma i tako se probijale kroz najrazličitije društvene slojeve. Nekada su čak pogrešno smatrane pravim i poštenim pripadnicama buržoazije. Da li su one bile lake žene ili čestite majke? Pravila ponašanja su bila poremećena. 

Da li je to zato što je prostitucija sveprisutni društveni fenomen? Da li je to stoga da bi se otkrilo skriveno lice licemernog društva? Da bi se raskrstilo s tabuima? Ili da bi se stvorili novi oblici umetničkog izraza?

Tokom druge polovine devetnaestog i početkom dvadesetog veka, u vreme Drugog francuskog carstva i Treće francuske republike, u umetničkom svetu su se svake decenije nizali skandali povezani sa prikazivanjem ljubavi koja je bila na prodaju. Da li je to bila slučajnost ili logičan sled stvari?

repriza, 19. februar u 05:29 i 13:29

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво