Trezor: Zvučne slike-Zoran Jerković

Izbor iz ranijih "Trezora": Razgovor Ane Milićević sa dizajnerom zvuka Zoranom Jerkovićem, snimljen 2008. godine


Zoran Jerković, dugogodišnji ton-majstor i dizajner zvuka u Radio Beogradu, sada umetnički saradnik na Katedri za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti, dobitnik je mnogobrojnih nagrada u svom bogatom i dugogodišnjem profesionalnom radu. Nagrade na internacionalnim radio festivalima: Prix Italia:1977, 1984, 1985. godine; Premio ondas: 1977, 1979, 1985. godine; Acustica international (WDR Keln) 1991. godine. Dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim radio-festivalima:

Taktons (Takmičenje tonskih snimatelja Jugoslavije), Festival Jugoslovenskog Radija - Ohrid (11 nagrada), FEDOR (Festival dokumentarnog radija - Beograd, 6 nagrada), kao i 12 Godišnjih nagrada Radio Beograda. 1985. godine, nagrađen je Godišnjom nagradom RTB za ukupno godišnje ostvarenje u proizvodnji i emitovanju programa, a dobio je i nagradu Zlatni mikrofon Radio Beograda 2004. godine; Dobitnik je nagrade YUSTAT u kategoriji primenjena scenska umetnost za dizajn scenskog zvuka u predstavi Večeras slušate u produkciji "Zvezdara teatra" 2002. godine. Snimci Zorana Jerkovića objavljeni su na kompakt diskovima u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Svajcarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama... Zoran Jerković član je AES-a (Audio Engineering Society , New York) i udruženja profesionalnih tonmajstora-dizajnera zvuka Srbije.

Zvuča slika: Zoran Jerković- Dizajner zvuka i umetnički saradnik na Katedri za snimanje i dizajn zvuka FDU Zoran Jerković, svoj umetnički debi imao je 1963. godine u filmu Čovek iz hrastove šume, gde je kao učenik Dramske grupe Bate Miladinovića, igrao jednu od dve glavne uloge uz Miju Aleksića. Još kao srednjoškolac počeo je da radi, najpre u okviru školske prakse, a zatim honorarno na programu Radio Beograda, što ga potpuno opredeljuje za rad na zvuku. Najmlađi radnik Radija sa zvanjem ton-majstora oprobao se u svim žanrovima, bio snimatelj zvuka na terenu i u studiju, DJ i deo ekipa emisija Sastanak u 9 i pet, Prijatelji zvezda i Tup-tup, snimao govorne i kolažne emisije, muziku od roka do simfonijskog orkestra, radiofonska dela. Najveća priznanja na međunarodnim i domaćim takmičenjima dobija, ipak, kao dizajner zvuka u radio dramama i radiofonskim delima nastalim u okviru Radionice zvuka Radio Beograda. U okviru razgovora sa Zoranom Jerkovićem korišćeni su delovi emisija: S vremena na vreme, Vreme fresaka, Gradoslovar, Muzika kao roba, Trag tona, Minimaksime, Radio drame-pozorište zvuka, Glas, insert iz radio emisija Oko iza vazduha i Pasije o Andreju...

- Učesnik: ton majstor i dizajner zvuka Zoran Jerković, sagovornik i urednik Ana Milićević

repriza, 28.septembar u 00:15 i 08:15

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи