Umetnost i mit: Relikvijar naroda Fang

Umetnost i mit u osam epizoda - svakog četvrtka, samo na RTS 3. Gledaoce očekuju teme sa različitih meridijana: „Fetiš iz Malija“, „Mongolska violina sa konjskom glavom“, „Božanstvo Tano Kami iz Japana“, „Čekrk dogonskog tkačkog razboja“, „Aboridžinsko slikarstvo iz Arnemove zemlje“, „Rasklopiva maska iz Britanske Kolumbije“, „Bela perjanica Kajapo Indijanaca“; naposletku i epizoda pred vama: Relikvijar naroda Fang.

Pratićemo sudbinu figurine iz relikvijara naroda Fang, poreklom iz Gabona, sada u Muzeju u Našatelu u Švajcarskoj.
Relikvijari su neposredno vezani za kult predaka: posle smrti, oslobođene duše napuštaju ovozemaljski život, ali i dalje bdiju nad svojim živim srodnicima, starajući se o tome da porodična zajednica ne pati od nemaštine.
Kod naroda Fang, lobanje bliskih srodnika odlažu se u posudu od kore drveta, u kojoj, prema verovanju, obitavaju duše. Između lobanja i fragmenata kostiju stavljaju se obojeni komadići kore i drugi talismani. Na poklopcu se nalazi jedna ili više drvenih figurina koje ostavljaju utisak kao da svojim krupnim limenim očima sa onog sveta posmatraju svakodnevni život u kući. Taj obred se naziva „bijeri".
Sagovornici: Andre Mari, antropolog, Rejmond Mejer, šef laboratorije, Filip Mari, autor filmova o razvitku zajednica u Gabonu i autentični poštovaoci kulta predaka i obreda „bijeri".

repriza, 6. maj u 04:00 i 12:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво