Žaklin Dupre i Mstislav Rostropovič

Odajemo poštu velikoj umetnici - Žaklin Dupre, koja je iza sebe ostavila veliki trag u istoriji violončela kao instrumenta. Rođena je u “muzičkoj” porodici, postala je čudo od deteta i veoma vrzo, zbog bolesti, završila je svoju karijeru. Snimak koji RTS 3 predstavlja gledaocima, datira iz vremena kada je Dupre imala 17 godina, godinu dana nakon njenog debija u Vigmor holu u Londonu, nastao je u Bibisijevom studiju, a na klaviru je prati njena majka Ajris Dupre.

Uprkos njenoj mladosti, kvaliteti koji su ustoličili njenu reputaciju, već su uočljivi: intenzivan i strastveni stil interpretacije i bogat zvuk. To su samo neki od razloga zbog kojih žalimo rano prekidanje njene karijere, ali i brzu smrt u 42. godini.
Nakon njenog nastupa, predstavićemo jednog od njenih profesora, čuvenog Mstislava Rostropoviča, kod koga je Žaklin Dupre učila u Moskvi. Zanimljivo je na ovakav način kompletirati njihov portret: njegovom interpretacjom Betvenovih Varijacija, nastalih na osnovu arije iz Mocartove "Čarobne frule"
Snimak Mstislava Rostropoviča nastao je u Parizu 1970. godine, prati ga Vaso Deveci, sa kojim je Rostropovič sarađivao tokom cele svoje karijere.
Program: Mendelson-Bartoldi, Romansa Op. 109; Granados, Intermezzo des Goyescas; Sen-Sans, Allegro Appassionato; 12 varijacija iz "Čarobne frule" V. A. Mocarta, na ariju "Ein Mädchen oder Weibchen" (Devojka ili žena).

repriza, 3. april u 00:30 i 08:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво