Arnold Šenberg: Od danas do sutra

Od danas do sutra ili Od jednog do drugog dana, je jednočinka Arnolda Šenberga, nastala na libreto Maksa Blonda, što je inače bio pseudonim Gertrude Šenberg, kompozitorove žene. Ova opera pripada Šenbergovom opusu broj 32, komponovana je na izmaku 1928. godine, a premijeru je doživela u Frankfurtu 1. februara 1930. godine.

Bila je to prva i njegova jedina komična opera, napisana je u okvirima atonalne ekpresionističke muzike, u kojoj se koristio dodekafonom tehnikom. Iako komedija, ovo je zapravo svevremena priča o bračnim odnosima, koji su često ambivalentni i nedokučivi.
Libreto jeste zaista, na jednom fonu, savremena komedija karaktera, u suprotnosti sa kompleksnošću partiture: izlomljene melodijske linije i veliko orkestarsko telo koje stvara atmosferu kovitlaca. Sam Šenberg je svoju muziku u ovoj operi opisao: " Muzika je ružna, kao i uvek u mojim kompozicijama; ona korespondira sa mojim umetničkim i duhovnim stanjima."
U Telmondis produkciji, Opera iz Liona predstavlja Volfganga Njuverla, Magdalenu Anu Hofman, Ruisa de Santosa i Ajvi Karnezi, u ulogama muža, žene, pevača i prijateljice.

repriza, 4. septembar u 06:10 i 14:10

broj komentara 0 pošalji komentar