Biblioteke sveta: Aleksandrijska biblioteka, 4-9

2200 godina je prošlo otkako je Grk iz Egipta Ptolomej II u Aleksandriji osnovao najvažniju biblioteku Starog sveta.

Krajem četvrtog veka nove ere, Aleksandrijska biblioteka je uništena. Prošlo je jedanaest vekova pre nego što je 1972. profesor univerziteta u Aleksandriji predložio da se čuvena bibliteka obnovi. Njegov utopijski projekat podržale su mnoge zemlje na konferenciji u Asuanu 1990. godine. Tako je nova Aleksandrijska biblioteka 2002. godine obnovljena zahvaljujući saradnji arapskih zemalja, Uneska i Evropske unije.

Unutrašnjost biblioteke koja ima sedam nivoa, 98 stubova, tri konferencijske sale u obliku staklenih brodova sa po 33 stolice, puna je simbolike: plava boja predstavlja more, a zelena zemlju. U njoj su i tri muzeja: Istorijski arhiv, Muzej starog veka i Muzej rukopisa. Tako ona nije samo biblioteka, već predstavlja muzejski kompleks, što je bila i ona drevna biblioteka. Ona je bila samo jedan deo Muzeona - svetilišta muza.

U brojevima, nova Aleksandrijska biblioteka izgleda ovako: izgradnja je koštala dvesta trideset miliona dolara. Oprema još dodatnih dvadeset. Skoro istu vrednost dostigle su knjige koje su kupljene za otvaranje. Nemoguće je pokazati skladište i snimiti put knjiga, jer njih nema. Sva izdanja, njih oko petsto hiljada, nalaze se na policama, dok biblioteku godišnje poseti oko osamsto hiljada ljudi.

repriza, 23. oktobar u 02:20 i10:20

 

broj komentara 0 pošalji komentar