Svadba iz mog kraja: Pećinci

Ovog četvrtka Dragana Kosjerina vodi nas na venčanje Gorana Bićanina iz Pećinaca i Dragane Čanak iz Rume.

Kako se zbog ljubavi sprečio jedan trajni odlazak u inostranstvo. I kako su se baš na jednoj svadbi zavoleli kum i kuma na tom venčanju, koji se pre toga nisu ni poznavali.

Ovo je priča i o dva folkloraša koji su bili članovi različitih follornih udruženja. Toliko toga su imali sličnog i samo je bilo pitanje dana kada će se upoznati i na toliko zavoleti. Zato je ova svadba bila i posebna. Morala je da sadrži sve običaje njihovog kraja, a nije mogla da zaobiđe ni njihovu najveću strast - narodne igre.

Pre toga, veridba se desila u čuvenom "Prateru" na jednoj od glavnih atrakcija, na visini dovoljnoj da se Dragani zaledi krv u žilama, jer ima fobiju od visine. Dovoljno joj se zavrtelo u glavi da je bez mnogo razmišljanja pristala iako su se poznavali samo tri meseca.

Na samoj svadbi Goranu će najviše nedostajati majka, koja je nedavno preminula. Kako kaže četiri muškarca su ostala u kući i potreba za ženskom rukom je velika. Ipak, Dragana priznaje da su to najuredniji muškarci koje je ikada srela.

Svadba obiluje običajima. Mlada je prvo dočekala svoju kumu koja će njenog izabranika videti prvi put. Iz kuće će biti ispraćena uz pesmu koja će suze naterati na oči: "Odlazi ti jedinica, jedinica - mezimica".

Goranovi drugovi su u mladoženjinom dvorištu u starim sremačkim nošnjama spremni da metlama ispred mladenaca počiste sve što se nađe ispred njih. Verovanje je da će tako imati srećan brak. Tu su i fijakeri, kupovina mlade.

Crkveno venčanje je u Rumi, jer po verovanjima mlada ne sme da izađe iz svog mesta a da se nije venčala. Opštinsko venčanje održaće se tamo gde će mladenci i živeti u Pećincima.

Svadbeno veselje obeležiće još običaja kao i spektalkularni nastupi kulturno-umetničkih društava u kojima igraju mladenci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара