S Tamarom u akciji

Obnova osnovne škole, selo Izvor - opština Pirot

Tim humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji" završava i ovu, osmu TV sezon, specijalnim humanitarnim akcijama koje su posvećene dečijim institucijama.

Sedmu, prolećnu sezonu Tamara i njen tim su završili renoviranjem seoske osnovne škole u selu Guberevac na opštini Knić. Ovoga puta, bolje uslove omogućili su osnovcima iz čak dve seoske škole - jedne u blizini Pirota i druge u okolini Vranja.

Ovim akcijama, produkcija serijala "S Tamarom u akciji" želi da skrene pažnju javnosti na uslove u seoskim školama u Srbiji. Jedna od vrednosti, koje autorka i njen tim promovišu je i očuvanje sela, kao osnovne ćelije našeg društva. S tim u vezi, sopstvenom inicijativom, "S Tamarom u akciji" želi da doprinese da seoska deca imaju ista prava ali i uslove tokom osnovnog obrazovanja kao i deca koja žive u većim gradovima.

Pomoć oko podataka o školama kojima bi pomoć Tamarinog tima najviše značila, nesebično su pružili predstavnici lokalnih samouprava Srbije kao i nekoliko humanitarnih organizacija, koje redovno kontaktiraju produkciju serijala.

Istorijat Osnovne škole "Sveti Sava", u selu Izvor, veoma je interesantan. Postojala je još za vreme Turaka, 1850. godine ali je nažalost izgorela u požaru. Pošto je najuticajnija starica iz sela sanjala da ponovo radi škola (1878-me), meštani su zajedničkom mobom ispunili njenu želju i obnovili zgradu 1896. godine, koju je tada pohađalo 44-ro učenika. Tokom čitavog 20. veka, postojala je kao četvorazredna osnovna škola, sa oko 100 dece. U sadašnjem obliku, škola je podignuta ( između 1923. i 1925. godine). Prva dogradnja i renoviranje urađeni su 1971. a 1982. godine zgrada je dobila i kuhinju. Potom je 1998. prošireno dvorište i napravljen sportski teren.

Tamarin tim je ovaj objekat zatekao sa dve učionice, sa podom koji je u veoma lošem stanju. Renovirana su dva mokra čvora, kao i kuhinja, koja je ujedno i zbornica,. Kotlarnica i deo zgrade u kom borave predškolska deca, takođe su bili u veoma lošem stanju. Škola je bila bez fasade, a i stolarija je (i spoljašnja i unutrašnja) - takođe veoma dotrajala...

Lokalna samouprava je pomogla oko svih pripremnih radova i uradila fasadu, a napravili su i dva ulaza u školu i obezbedili potrebne uslove za izgradnju nove kotlarnice.

Videćete kako su Tamarini majstori ovoj seoskoj osnovnoj školi doneli novi, moderan izgled i pre svega mnogo bolje uslove za nastavu - zamenom sve stolarije, kompletnim renoviranjem enterijera a napravili su i novu kotlarnicu.

Renoviranje je završeno uoči početka ove školske godine, što je posebno obradovalo pedesetak đaka i dvedestoro predškolaca, koji pohađaju školu "Sveti Sava" u pirotskom selu Izvor.

A kako su tekli svi radovi i koje još lepote pirotskog kraja niste videli, ukoliko redovno pratite serijal "S Tamarom u akciji" - pogledajte u epizodi koja je na programu u petak, 20. decembra u 21.00, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво