Moja lepa Srbija: Vrnjačka Banja, drugi deo

Da Vrnjačka Banja vodi dvostruki život znaju dva njena nestašna obožavaoca. Onaj vrabac s imenom Gočko, ponosna maskota igara bez granica i onaj vetar što se kotrlja severnim padinama Goča i znatiželjnicima predstavlja umetničkim imenom Gočopir. Oba života prve dame među banjama Srbije podjednako su javna i lepa tajna.

Vrnjačka Banja je lečilište, oduvek pomaže ljudima sa raznim tegobama kao što su oboljenja digestivnog trakta i dijabetes. Ali najlepša zelena ćerka Goča nije samo banja, ona je jedan od kulturnih bisera Srbije. Zelena oaza festivala i karnevala. Velika izložba skulptura na otvorenom. Dom filma, poezije i muzike.

Već gotovo pola veka, Vrnjačka Banja je dom filma, velika otvorena filmska pozornica, toliko dugo traje i festival filmskog scenarija. U Banji je 1988. godine izgrađena velika letnja filmska pozornica, sa hiljadu pet stotina mesta. Amfiteatar je skladno uronio u urbano i zeleno tkivo Vrnjačke Banje i s ponosom poneo ime našeg glumačkog barda Danila Bate Stojkovića, kome je Vrnjačka Banja bila drugi dom.

Jedan drugi osobeni glumac, Dragan Nikolić, poklonio je deo svog vremena i šarma gostima i meštanima Banje. Bio je i promoter lečilišta, a domaćini su neponovljivom šmekeru podigli spomenik u centralnom parku.

Neodoljiva je šetnja banjskom promenadom u letnjem i zimskom ruhu. Obojena je i žuborom reke i nostalgične goste osmehom upućuje na mostove, koji su kao obruči pokrili žubor korito. One zaljubljene prepoznaje po zagonetnom osmehu i šalje ih na most da svoju ljubav ovenčaju ili simbolično zaključaju i jednim katančićem.

Mnogi velikani su svoj kutak pronašli u Vrnjačkoj Banji i posle samo jednog dolaska. U toj parohiji osam godina kao sveštenik službovao je patrijarh German, a za miholjsko leto obično bi dolazio i ovdašnjim stazama hodio sveti čovek, patrijarh srpski Pavle. Deo kuće i trema u kojoj je boravio, projektovao je Aleksandar Deroko.

Vrnjačka Banja je promenada zdravlja, kluture i estetike, bar one arhitektonske. Zdravstveni tretmani u ovoj modernoj turističkoj destinaciji, u skladu su sa zahtevima vremena. Banja je dom sporta, ljubavi i prirodne lepote.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Dragan Stojanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Novinar: Aleksander Vlajković
Montaža: Nemanja Radić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво