Tirnanić: prezime profesije

Deset godina od smrti čoveka koji je od Beograda pravio metropolu, od kafana kultna mesta a od pisanja za novine umetnost

Odlazak novinara, tako se NIN januara 2009. godine oprostio od čoveka čije je prezime bilo prezime profesije. Bogdan Tirnanić 45 godina pisao je za novine, od Beograda je pravio metropolu i za početnike, i za ponavljače a ponosio se jedino članstvom u Bifeu Ateljea 212 i Fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Tirnanić je već u svojim ranim tridesetim bio čovek koji je imao osvojenog "zlatnog medveda" u Berlinu, hrpu tekstova o "crnom talasu" i bio je čovek koji je spajao novu generaciju i najozbiljniji nedeljnik tog vremena. U sivilo jugoslovenskog socijalizma uvodio je Paju Patka i Džona Vejna, Koka Kolu i Plejboj.

Da li je to bio najbolji Tirke ili je najbolji Tirnanić bio onaj koji je svakodnevno pisao za "Dnevni telegraf" ili onaj "pozni Tirke" oštri kritičar politike Zapada?

U vreme kada novinarstvo nema ni približnu snagu kao nekada koji je značaj Bogdana Tirnanića?

Deset godina posle smrti o velikom novinaru u specijalnoj emisiji Oka "Tirnanić - prezime profesije" govore:

Milan Milošević, Srđan Šaper, Dušan Savić, Radmila Stanković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Dragomir Zupanc i Predrag Marković.

Autor emisije: Gorislav Papić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво