Profesionalci: General Zlatko Rendulić - pilot, konstruktor aviona

General - pukovnik, prof. dr Zlatko Rendulić je legenda jugoslovenskog vazduhoplovstva. U karijeri je leteo na 47 tipova aviona.

Rođen je 1920 godine. Sa 14 godina bio je modelar. Posle velike mature završio je jedriličarski kurs u Vršcu a, 1940 godine pilotsku školu Kraljevskog vazduhoplovstva.

Bio je pripadnik i partizanske avijacije, a 1944. godine primljen je u RAF - Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo u bazi u Libiji, a zatim je otišao u Sovjetski savez gde je završio obuku na avionu IL-2.

Od 1946. godine bio je probni pilot. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine. Postdiplomske studije završio je u SAD i doktorirao na Beogradskom univerzitetu 1964. godine.

Bio je predavač na visokim vojnim školama u zemlji i inostranstvu. Radio je i kao aerodinamičar na projektu mlaznog aviona Galeb.

U armiji je bio na visokim dužnostima načelnika Vazduhoplovno - tehničkog centra u Žarkovu i pomoćnika načelnika Generalštaba JNA za naučno - istraživački rad. Redovni je član Međunarodne astronautičke akademije u Parizu. Napisao je mnogo stručnih radova iz oblasti aerodinamike i mehanike leta. Autor je i više knjiga iz istorije avijacije.

I u 100 godini života aktivno se bavi naučnim radom.

Četvrtak 24. Oktobar Prvi program 12 45

Autor emisije Dragan Stanojević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво