S Tamarom u akciji

Junaci treće epizode emisije "S Tamarom u akciji", Đorđe (16) i Aleksandra (14) Marković, nemaju uobičajen tinejdžerski život - potpuno sami brinu o ocu i domaćinstvu. Žive u porodičnoj, skromnoj očevoj kući, imaju sitnu živinu i žive od poljoprivrede.

Pre tri i po godine, otac im je doživeo šlog i ostao nepokretan, veoma teško i govori. Majka im je umrla od srčanog napada pre godinu i po dana. Od tada brat i sestra sami brinu jedno o drugom, o ocu i svim porodičnim poslovima.

Kuhinjske elemente i keramiku za kupatilo donirala im je jedna humanitarna organizacija iz Paraćina, kao i oko sanacije krova koji je prokišnjavao...

Đorđe je takođe dobio i polovni traktor, što je oduvek želeo da bi mogao lakše da brine o imanju. Upisao je srednju mašinsko - električnu srednju školu sa željom da je završi ali i da živi od poljoprivrede. Odgovorno vodi računa o malom delu zemlje svog oca, kao i o životinjama. Imaju: kokoške, patke, guske, zečeve...

Aleksandra vodi računa o domaćinstvu, o ocu, ide u osmi razred. Želi da upiše srednju frizersku školu, kako bi se što pre osposobila da i sama zarađuje.

Đorđe i Aleksandra se lepo slažu, sve odluke donose zajedno. Kad stigne penzija prvo se plaćaju računi, onda se brine o hrani.

Na imanju imaju i uvedenu vodu od pre godinu dana, međutim potreban im je mnogo veći podstrek.

Tamarina ekipa im je uz pomoć lokalne samouprave i nekolicine privatnih firme koje su se same prijavile za pomoć Tamarinim majstorimaa, potpuno renovirala enterijer kuće. Napravili su i fasadu, kao i dvorište koje je bilo veoma zapušteno. Zahvaljujući ljudima velikog srca, u dvorištu kuće, odsada postoji i deo za uživanje i odmor porodice ali i uređeno ekonomski deo dvorišta.

U ovoj epizodi predstavljene su čari i lepote vrhunskih starih zanata, kojima se bave žitelji Paraćina: filigranstvo, pirografija na staklu, umetnost duvanja stakla... Ljubitelji istorije čuće zanimljive podatke o još uvek nedovoljno istraženom arheološkom nalazištu Drenovac, koji se nalazi u blizi Paraćina pored autoputa.

Nova, treća epizoda osme sezone je na programu u petak, 18. oktobra sa početkom u 21 sat, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво