Moja lepa Srbija: Mionica

Priroda se razbokorila i razvigorila valjevskom podgorinom, srpskom Toskanom. Prosulo se bujno zelenilo po pitomim brežuljcima i dolovima i donelo radost buđenja meštanima i namernicima.

Podno Suvobora i Maljena, na obalama Ribnice, probudila se i procvetala Mionica osluškujući zov prirode i huk vekova. A u tom huku odjekuje i burna istorija, slavna bitka posle koje je vojvoda Živojin Mišić otišao u legendu.

Prvi put se pominje u turskom popisu 1476. godine, tokom vekova je nosila različita imena, a knez Lazar je ovaj kraj nazvao Mali Srem. Tragala je tokom vekova i za statusom varošice... Danas u svom zagrljaju drži minule vekove, slavnu istoriju, ali i današnjicu, priču o novom vremenu i događajima u samoj varoši i 36 naselja.

Mala ali velika, Mionica se otvara lepotom prirode i gostoprimstvom dobrih srpskih domaćina.

Kada jedna varoš ima pridev mio u svom nazivu, to jeste milozvučno ali je još više poziv gostima da se uvere u puno značenje topline dobrodošlice.

Urednik: Vladimir Novaković
Tekst: Dragan Stojanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Montažer: Nemanja Radić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се