Fudbal: LŠ, Bajern - Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 20.55 čas igraju prvi meč grupe B Lige šampiona protiv Bajerna iz Minhena. Utakmica se igra na stadionu Alianc arena u Nemačkoj, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a. Komentator meča je Nemanja Matić.

Drugu godinu za redom Crvena zvezda igra u društvu 32 najbolja evropska tima, a prvi protivnik našem šampionu u elitnom klupskom takmičenju biće prvak Nemačke, Bajern iz Minhena.

Biće to duel dva nekadašnja evropska i svetska šampiona, u kojem će ulogu favorita pred svojim navijačima na Alianc areni ipak imati igrači čuvenog Bajerna.

Bavarci su do sada pet puta bili prvaci starog kontinenta, tri puta klupski prvaci sveta, imaju po jednu titulu u Kupu Uefa i Kupu pobednika Kupova, a osvajali su i Superkup Evrope u prebogatoj istoriji, tokom koje su postali i ubedljivo najtrofejniji tim u Nemačkoj sa čak 29 šampionskih titula, ali i 19 nacionalnih Kupova.

Prošle sezone, Bajern je osvojio duplu krunu pod vođstvom trenera Nika Kovača, nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske i bivšeg fudbalera Bajerna. Ipak, nemački gigant ne pamti po dobru prošlu sezonu kada su u Ligi šampiona ispali već u osmini finala od Liverpula koji je docnije osvojio i titulu prvaka Evrope. Pre toga, Bajern je imao niz od sedam uzastopnih sezona u kojima je dolazio makar do četvrtfinala Lige šampiona.

Na početku nove takmičarske sezone, odmah su doživeli neuspeh porazom u Superkupu Nemačke početkom avgusta od Borusije iz Dortmunda sa 2:0. Seriju neubedljivih rezultata nastavili su i u Bundes ligi gde su u prva četiri kola pobedjivali Šalke sa 3:0 i Majnc sa 6:1, a pored te sve pobede, ostvarili su i dva remija - sa Hertom su odigrali nerešeno 2:2, dok su u subotu, na gostovanju lideru u šampionatu Lajpcigu u 4. kolu Bundes lige, došli do remija od 1:1. Trenutno su četvrti u prvenstvu sa dva boda manje od Lajpciga.

Ni malo ne čudi ni to što je na šest dosadašnjih utakmica u svim takmičenjima, njihov najbolji strelac Robert Levandovski postigao čak osam pogodaka, od toga sedam u prvenstvu!

Levandovski je lider ovog tima i letos je produžio ugovor sa Bajernom do 2023. godine.

Biće to prvi evropski meč Bajerna u novoj sezoni, a čak deveta utakmica Crvene zvezde koja je u kvalifikacijama eliminisala Suduvu, Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs.

Zvezda je na deobi drugog mesta u Super ligi Srbije sa Bačkom - oba tima imaju po 18 poena u ligi i bod manje od lidera Vojvodine, s tim sto Zvezda ima dva meča manje od oba rivala.

Crveno - beli su zbog obaveza u kvalifikacijama za Ligu šampiona odlagali susrete sa Voždovcem i Čukaričkim u uvodnim kolima našeg prvenstva. Ekipa Vladana Milojevića ostvarila je svih šest pobeda do sada u Super ligi, a u poslednjem igranom meču uoči duela sa Bajernom, naš šampion ostvario je pobedu nad Inđijom pred svojim navijačima sa 2:1, tek posle preokreta, uz dva gola Milana Pavkova sa penala.

Biće to 15. meč Crvene zvezde u novoj sezoni, a u prethodnih 14 utakmica u svim takmičenjima, tim je zabeležio devet pobeda, uz četiri i samo jednim porazom u Helsinkiju.

Crvena zvezda i Bajern su se pet puta sastajali do sada u Evropskim Kupovima.

Oba tima su zabeležila po dve pobede, uz jedan remi, a interesantno je da je na poslednjem gostovanju u Minhenu, naš tim 1991. godine slavio sa 2:1 na Olimpijskom stadionu gde je nekada igrao Bajern golovima Pančeva i Savićevića. Potom je u Beogradu bilo 2:2 i Zvezda je prošla u finale gde je savladala Olimpik iz Marselja i osvojila titulu prvaka Evrope.

Što se taktike tiče, na temeljima dugogodišnjeg Gvardiolinog rada u klubu, ekipa i pod vođstvom Kovača igra raznovrstan, napadački fudbal, a tokom utaknice potenciraju i presing ali i posed lopte i žele totalnu kontrolu.

Najznačajnija odlika ove Bajernove generacije je sposobnost i mogućnost da igraju u više različitih sistema i da promenu formacije prezentuju i tokom same utakmice.

Neretko iz sistema sa četiri igrača u zadnjoj liniji, ostaju sa trojicom, pa i sa samo dvojicom igrača u defanzivi, gde je primetna odlična kretnja njihovih ofanzivnih bekova.

Ispred legendarnog golmana Nojera, najstandardniji igrači u odbrani su štoper Zile i desni bek Pavar koji je letos došao iz Štutgarta za 35 miliona Evra. Problem u sastavu imaju sa levim bekom Alabom koji se povredio na zagrevanju protiv Lajpciga i neće igrati protiv Crvene zvezde. Ipak, to ne bi trebalo da bude problem u formaciji Bajerna, iako je Alaba veoma bitan igrač u timu, jer su pored Pavara, Bavarci ovog leta doveli i Lukasa Ernandesa iz Atletiko Madrida - Francuski levi bek je plaćen čak 80 miliona Evra. U veznom redu, ekipi čvrstinu daje Kimih, koji uglavnom igra sa Tijagom Alakntarom ili Tolisoom. Navala je najveća uzdanica ovog tima. Na krilima su brzi Francuz Koman i spretni nemački reprezntativac Gnabri, dok iza najisturenijeg neprikosnovenog Levandovskog nastupa iskusni Tomas Miler. Na šest utakmica ove sezone dali su 15 a primili sedam golova - od tih 15 Levandovski je postigao čak osam golova i nema sumnje odakle preti najveća opasnost. Koman po potrebi može da igra na pozicijama oba krila, dok se Miler u slučaju promene sistema vrlo lako adaptira na igru sa tri igrača na sredini, gde ima mnogo više defanzivnog posla u odnosu na formaciju sa dvojicom centralnih veznih tokom koje je Miler pre svega orjentisan na razigravanje Levandovskog i postizanje golova iz drugog plana za šta je specijalista (to ga je proslavilo i u Nemačkoj ga zovu "Kralj slobodnog prostora").

Posebna priča je najveća zvezda prelaznog roka u Nemačkoj, Brazilac Kutinjo, koji se još uvek adaptira na sistem i samu igru Bajerna, a ekipa će tokom sezobe verovatno morati da se adaprira i na njegov mogućnosti koje su ogromne, ali i sam stil igre Brazilca koji je posle fenomenalnih igara u Liverpuli, foživeo totalni debakl u Barseloni iz koje je došao na pozajmicu u Bajern. Kutinjo se nije snašao u društvu Mesija i Suareza u Barsi, a u Bajernu bi trebalo da bude čovek sa velikom slobodom u igri i momak koji će praviti prevagu u odsudnim trenucima najvažnijih utakmica. Još jedan igrač biće zaduzen upravo za promenu ritma u napadačkim akcijama tima - iskusni Hrvat Perišić koji je došao na pozajmicu iz Intera. Perišića koji ima žestoku konkurenciju na krilu u vidu Gnabrija i Komana, odlikuje ore svega odličan prvi korak, dobar dribling i strahovit završni udarac, a i ima mnogo više iskustva u bitnim mečevima i od Komana i od Gnavrija, te bi mogao biti Kovačev adut sa klupe.

Utakmica prvog kola grupe B Lige šampiona između Bajerna iz Minhena i naše Crvene zvezde se igra u sredu od 20.55 č. na stadionu Alianc arena uz direktan prenos na prvom programu RTS-a.

Komentator meča biće Nemanja Matić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво