Bataljon

Proleće 1917. Februarska revolucija je izmenila život Rusije i tok Prvog svetskog rata. Car se već odrekao prestola. U rovovima kod Smorgonja, gde su borbe s Nemcima trajale skoro godinu dana, boljševici vode svoju propagandu i pozivaju na mir s neprijateljem. Ruski oficiri nisu mogli ništa da odluče bez odobrenja takozvanih vojničkih komiteta. Vojska samo što se nije raspala. (Batalon, 2015)

Po naredbi privremene vlade, a da bi se podigao borbeni moral, formiran je ženski "bataljon smrti" pod komandom Marije Bočkarove, odlikovane Georgijevskim ordenom. U redovima "udarnog bataljona" bile su pre svega žene koje su služile vojsku na liniji fronta (u ruskoj carskoj vojsci je bio određen broj žena koje su zauzimale visoke položaje, a među njima su bili i vitezovi Sv. Đorđa), ali i žene iz građanskih porodica, plemkinje, učenice, učiteljice, radnice. Većinu su činile žene i kozaci.

U bataljonu Bočkarove bile su predstavnice znamenitih ruskih plemićkih porodica, ali i prostih seljanki i služavki. Na primer, ađutant Bočkarove je bila Marija Skridlova - kći admirala N. I. Skridlova. Dobrovoljke su po nacionalnosti bile uglavnom Ruskinje, a bilo je i drugih nacionalnosti - Estonki, Latvijki, Jevrejki, Engleskinja.

Krajem juna ženski "bataljon smrti" od 200 vojnika stigao je pod Smorgonj (sada u Belorusiji), a nedelju dana kasnije se pridružio u borbi. Bataljon je nekoliko puta kretao u kontranapad. Odred pod komandom potporučnice Bočkarove držao se herojski u borbi, sve vreme u prvim redovima, rame uz rame s drugim vojnicima. Donosile su municiju, prenosile tajne, a neke išle i u izvidnicu; svojom službom, "bataljon smrti" je bio primer hrabrosti, čvrstine i smirenosti, dizao je moral vojnika i dokazao da je svaka od tih žena zaslužila da nosi zvanje borca Ruske armije.

Uloge: Marat Bašarov, Marija Koževnikova, Irina Rahmanova, Marija Aronova, Aleksej Dmitrijev, Dmitrij Ševčenko, Vladimir Zajcev...

Režija: Dmitrij Meshijev 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво