Od zlata jabuka : Krf - ostrvo spasa

Emisija "Od zlata jabuka, Krf - ostrvo spasa", donosi malu priču o velikim ljudima, o snazi i ljudskosti... Priču koju svaka generacija mora da čita, mora da proživi i pokloni se senima ratnika...

Ovo je priča o golgoti srpske vojske i snazi srpskog naroda, o neraskidivoj vezi Grka i Srba zauvek zapečaćenoj u dubini "plave grobnice", u krfskim lukama, među precima i potomcima.

Idilični pejzaž grčkih ostrva Krf i Vido, kontrast su snažnoj vojničkoj i ljudskoj priči. Događaji u kojima je učestvovala srpska vojska, mladi ljudi, patriote i danas, posle više od jednog veka, uznemiravaju i mame suze.

To su mesta gde osećamo damare naših pradedova, naših dedova i onih koji to nisu stigli da budu. Mesta na kojima su naši preci, naše negdašnje postojanje i nepostojanje.

Ovo je priča o Janisu Janulisu koji je parče dragocene zemlje zanavek darivao Srbiji, da na njoj u miru počivaju preminuli srpski vojnici "dobroćudnih i pitomih očiju" (kako su ih Grkinje opisivale).

Ovo je priča o Krfu na kojem su srpski grobovi ali i Srpska kuća koja od zaborava čuva kolektivno sećanje srpskog naroda.

Ovo je priča o Krfu, ostrvu na koje bi svako ko se oseća Srbinom ili je poštovalac istorije, bar jednom u životu, morao da dođe i to ne samo kao kao turista već i kao poklonik!

Autori emisije: Mišo Vujović i Nebojša Petrović

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво