Hotel Jugoslavija

Jugoslavija više ne postoji, ali postoji "Jugoslavija"

"Hotel Jugoslaviju sam otkrio 2005. godine došavši u zemlju u koju nisam kročio još od detinjstva. Jugoslavija više nije postojala, ali hotel jeste. Hotel je bio pred zatvaranjem. Ta zgrada je oživela moje lične uspomene i sećanja na zemlju koje više nije bilo, na zemlju moje majke. Osećam čudesnu nostalgiju za zemljom u kojoj nisam živeo kao za kakvim mitološkim mestom ili izgubljenim kraljevstvom, za nečim što je zauvek iščezlo, a ipak predstavlja sastavni deo mene. Iznova i iznova, snimao sam ove dvorane i zidove ubeđen da ću, prateći ovdašnje promene, dokučiti istoriju ove zemlje", kaže u prologu filma autor ovog dokumentarnog ostvarenja, Nikola Venjijer.

Hotel Jugoslavija je izgrađen krajem 40-ih godina prošlog veka u okviru urbanističkog projekta "Novi Beograd". Zgrada je dvadeset godina ostala nedovršena. Sredinom šezdesetih godina Tito odlučuje da je pretvori u veliki državni hotel. Najveći hotel na Balkanu osmišljen je kao ogledalo ove zemlje.

Svečanom otvaranju Hotela "Jugoslavije", kojim se diči hotelska industrija Beograda i Jugoslavije, prisustvovalo je preko tri hiljade gostiju. Sa šest stotina soba i više od hiljadu kreveta, sa svojim luksuznim salonima i restoranima, "Jugoslavija" je izbila u sam vrh liste vodećih evropskih hotela.

Primao je turiste, poslovne ljude, zvezde i šefove država. Ovaj skupi i raskošni objekat prosečnim građanima bio je nedostupan. Ali, posmatrajući izdaleka hotel koji ih je predstavljao, mogli su da osete ponos.

Od 2005. godine zgrada hotela je tri puta promenila vlasnika. Predložena su tri projekta obnove, svaki veći i luksuzniji od prethodnog, a zemlja je tri puta promenila ime. 

"Ovu zgradu baš tako doživljavam: kao odraz jednog ideala. Odraz koji mi dopušta da verujem, a zabranjuje mi da vidim. Iako mnogo toga znam, nastavljam da verujem", zaključuje Venjijer.

Dokumentarni film "Hotel Jugoslavija" , Nikole Venjijera, evropsku premijeru je imao na Berlinskom filmskom festivalu, a u Srbiji je prikazan u okviru Festivala dokumentarnog filma Beldoks.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar