Moravska Srbija: Smederevski grad

"Smederedski grad" je naziv poslednje, 7. epizode dokumentarnog serijala "Moravska Srbija", koju premijerno prikazuje Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa.

Smederevo je poslednja prestonica srednjovekovne Srbije i jedno od najbolje očuvanih vojnih utvrđenja u Evropi. Grad je izgradio Đurađ Branković, naslednik despota Stefana Lazarevića i novi vladar Srbije.

Zašto je despot Đurađ odlučio da novu prestonicu zida na ušću Jezave u Dunav, kako je izgledao grad i život u njemu, do konačnog pada Smedereva i propasti srpske države 1459., otkrivaju nam učesnici emisije: Dejan Radovanović, dr Marko Popović, mr Snežana Cvetković, mr Gordana Simić, dr Vesna Bikić, dr Vujadin Ivanišević, dr Dejan Crnčević, dr Danica Popović, Marina Lukić, dr Vladan Trijić.

Ulogu naratora-profesora tumači dramski umetnik Milan Caci Mihailović. U emisiji su statirali: studenti i predstavnici viteških grupa iz Kruševca, Stalaća, Smedereva i Beograda.

Scenarista i urednik serijala: Svetlana Ilić

Reditelj: Filip Čolović

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво