Oko magazin: Kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Žestoko!

Može li profesor Dejan Jović u Evropski parlament, može li Dejan Tomašević na čelo evropske košarkaške organizacije?

Kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Žestoko. Dva odvojena slogana SDSS-a za izbore za Evropski parlament spojili su se u jedan posle uništavanja njihovih bilborda u Splitu, Sisku i Zagrebu. Da li i ovakvi negativni događaji mogu dovesti do toga da lista koju predvode Milorad Pupovac i profesor Dejan Jović dobije u Hrvatskoj i nešto više od uobičajenog broja glasova?

Da bi Dejan Jović osvojio mandat na izborima za Evropski parlament i postao "prvi Srbin u Briselu" neophodni su i glasovi ljudi koji danas žive u Srbiji, a imaju hrvatski pasoš. U Oko magazinu istraživali smo zašto je to važno i za Srbiju.

A kolika je moć evropskog poslanika najbolje je pokazala evroparlamentarka iz Osijeka Biljana Borzan. Posle šest godina borbe, Evropski parlament doneo je odluku da svi proizvodi u Uniji moraju da budu istog kvaliteta.

Drugim rečima, ista čokolada u Francuskoj neće smeti da bude ukusnija od one u Rumuniji, kao što je to do sada bio slučaj. Istraživali smo koliki je ukupni značaj ove odluke i kako će se ona odraziti na Srbiju i zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Osim Dejana Jovića još jedan Dejan se u isto vreme bori za bitnu poziciju u Evropi. Naime, 24. maja bira se novi prvi čovek evropske košarkaške organizacije, a jedan od dva kandidata je i Dejan Tomašević. Ako bude izabran za prvog čoveka FIBA Evrope, može li Tomašević da dobije utakmicu sa Ulebom i Evroligom i koliko bi koristi od njegovog izbora mogla da ima srpska košarka?

U Oko magazinu pogledajte i intervju sa Tomom Divajnom, najpoznatijim svetskim advokatom za zaštitu prava uzbunjivača, o tome kako izgleda život uzbunjivača posle Asanža i Snoudena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво