Kvadratura kruga: Čuvar Srpske tradicije

Kroz izvornu pesmu, ne čuvaju se samo tradicija i kulturno nasleđe, već i identitet jednog naroda.

Etnomuzikolog Bojana Nikolić i grupa "Srpski glasovi" već godinama neguju kantalice i zumbalice, groktalice i nabrajalice, pesme u glas i na bas, ali i mnoge druge vokalne oblike koji pripadaju srpskom tradicionalnom pevanju, koje je jedno od najstarijih u svetu.

U okviru svojih terenskih istraživanja i svog doktorata, Bojana je po Romaniji, Krajini, Pivi, Šumadiji i Vojvodini tragala za tradicionalnim pesmama srpskog naroda koje polako padaju u zaborav i nestaju.

Bojana Nikolić je osnivač projekta "Balkansko kulturno nasleđe",koje se, između ostalog, bavi i izdavaštvom i digitalizacijom arhivskih muzičkih zapisa koje su naši poznati etnomuzikolozi, decenijama unazad, beležili na terenu širom bivše Jugoslavije.

Bojana je pokretač i etno i muzičkih radionica za decu u kojima se deca upoznaju sa srpskim tradicionalnim pevanjem, igranjem i starim instrumentima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво