Profesionalci- In memoriam Akademik Nikola Hajdin

Rođen je 4. aprila 1923. u Vrbovskom, Hrvatska. Diplomirao je i doktorirao na Građevinskom fakultetru u Beogradu gde je bio redovni profesor od 1966. godine. Jedan je od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti projektovanja mostova i lučnih brana.

Njegovi mostovi sa kosim zategama predstavljaju svetsko dostignuće u izgradnji mostova. Najpoznatiji su most na reci Visli u gradu Plocku u Poljskoj i Most slobode u Novom Sadu. Projektovao i i lučne brane širom sveta.

Autor je više stotina naučnih radova. Predsednik SANU bio je od 2003-2015 godine i inostrani član je nekoliko svetskih akademija.

Počasni je doktor tehničkog univerziteta u Atini i gostojući profesor na više svetskih univerziteta. Kao ekspert, bio je konsultant u više međunarodnih projekata. Dobitnih je najviših domaćih i međunarodnih priznanja.

U emisiji akademik Hajdin govori o izbeglištvu iz Hrvatske 1941. godine, svojoj karijeri i naučnom radu, graditeljstvu nekada i danas, kako je doživeo rušenje Mosta slobode u Novom Sadu 1999. godine i izgradnji potpuno istog mosta.

Autor emisije: Dragan Stanojević

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво