Borderland soundtrack: Buka u modi

U ovoj epizodi akcenat je na muzičkom soundtreku borbe protiv represivnog režima na uličnim protestima tokom devedesetih godina prošlog veka u Srbiji.

Neke od pesama iz osamdesetih godina poput "Šejna," "Buke u modi" i drugih u kontekstu devedesetih dobijaju potpuno novo značenje. Njima su pridružene i neke od onih koje su nastajale iz besa i rezignacije mlađih generacija u devedesetima "Sistem", "Ima nas" i dr.

Primeri angažovanosti rokera u borbi za promene bile su i turneje "Nije ljudski ćutati" i "Izađi na crtu". Sa distance od dve decenije protagonisti pokušavaju da odgovore zašto simboličke vrednosti koje je uspela da generiše kultura otpora kroz muziku nisu održane u postoktobarskim promenama. Govore: Oliver Nektarijević i Nenad Pejović (Kanda, Kodža i Neboša), Vladimir Kozbašić Pećinko i Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap), Branko Golubović i Alen Jovanović (Goblini), Miki Ristić (Darkwood Dub), Dragan Ambrozić, Vladimir Arsenijević, Ana Martinoli, Ana Hofman i drugi.

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво