Borderland soundtrack: Odjava programa

Početkom devedesetih na razjedinjenim muzičkim scenama javljaju se nove muzičke snage koje frustrirane ratnim okruženjem i naoružane drugačijom energijom pokušavaju da razbijaju mrak devedesetih. Njihova podrška bile su neke od radio stanica iz Beograda, Ljubljane i Sarajeva koje su u tom trenutku predstavljale alternativu ratnohuškačkoj politici mejnstrim medija u zaraćenim republikama i domoljubnom diskursu u muzici.

Organizujući radio mostove pokušavale su i da održe komunikaciju na razjedinjenoj teritoriji.

Satirični nedeljnik Feral Tribune, takođe je nastajao održati jedinstvenost bivšeg jugosovenskog kulturnog prostora i predstavljao jedan od retkih stubova kulture otpora u Hrvatskoj.

U emisiji govore: Ante Perković, Mile Kekin (Hladno pivo), Dragan Ambrozić, Predrag Lucić, Boris Dežulović, Samir Čulić, Zdravo Grebo, Damir Nevesinjac (Protest), Igor Bašin, Daniel Kovač (Jarboli), Nenad Pejović (KKN), Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap), Ana Martinoli, Vladimir Arsenijević i drugi.

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

broj komentara 0 pošalji komentar