Borderland soundtrack: Ledeno doba

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

U procesu utapanja celokupne kulture i medija u etno-nacionalistički model na prostoru bivše Jugoslavije muzika je poslužila kao moćan politički resurs u razgraničavanju "nas" od "njih".

Medijska čistka muzičkih sadržaja (etnički čiste radijske fonoteke i TV ekrani) uslovila je svaki prekid komunikacije, a brojni muzičari su se priključili patritoskom diskursu. Svima onima koji su pozivali na glas razuma protiv etničke mržnje deljene su etikete izdajnika, a mnogima su stizali i pozivi za odlazak na ratište.

Iako nisu imali velike domete neki od antiratnih projekata i koncerata ("Rimtutituki", "Ne računajte na nas" u Beogradu i "Tko to tamo pjeva?" u Berlinu i Pragu) kao i pojedinačni istupi u pružanju otpora nacionalizmu, ipak su predstavljali mala svetla u mraku za sve one koji su nastojali sačuvati normalnost u besmislu ratnog ludila.

U ovoj epizodi govore: Zoran Kostić Cane (Partibrejekrs), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam),  Rudiger Rossig, Nenad Marjanović Fric, Branko Golubović (Goblini), Predrag Lucić, Petar Janjatović, Branimir Slijepčević Brada, Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mile Kekin (Hladno pivo), Edin Osmić( Edo Maajka), Aleksandar Dragaš, Vladimir Arsenijević i drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar