Oko: Hronika najavljene smrti levice

Da li je prirodno da leva ideja bude drugačija u zemaljama koje su bile kolonije i onima koje su bile kolonijalne sile? I da li je zato srpska levica bliža južnoameričkoj nego evropskoj levici?

Ceo svet gleda u tragediju Venecuele. Nakon što "mala Venecija" bude konačno slomljena, na južnoameričkom kontinentu ostaće još samo dve zemlje sa levičarskim vladama. Ali i to je nešto u odnosu na ništa u Evropi ili Severnoj Americi.

I Srbija se naravno uklapa u globalni trend nepostojanja autentične leve opcije. Zašto je to tako? I da li je naša levica bliža evropskoj ili južnoameričkoj levici? Da li je zapravo prirodno da leva ideja bude drugačija u zemaljama koje su bile kolonije i onima koje su bile kolonijalne sile?

Zašto glasovi pobune u svetu dolaze skoro isključivo s desna? I kako su zaštitnici obespravljenih danas postali ljudi poput Salvinija, Le Penove, Orbana?

Da li je problem evropske levice i u tome što im je zastava duginih boja postala bitnija od crvenog barjaka?

Gosti: Vladimir Tabašević, pisac, i dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. Godinu Ivica Mladenović, sociolog, urednik srpskog izdanja Le mond diplomatika Veljko Stanić, istoričar.

Autor emisije: Gorislav Papić 

broj komentara 0 pošalji komentar