Zlatna ideja: Vratiti se korenima

U epizodi "Vratiti se korenima" serijala Zlatna ideja upoznajemo vas sa ljudima koji su se vratili na svoju dedovinu, na prostoru Kosova i Metohije i započeli poslovanje, ali i sa onima koji su nasledili zanat, obnovili zadruge i učestvovali u kreiranju novih prostora za korišćenje prirodnih resursa.

U opštini Leposavić upoznali smo Stojana Milojevića koji je ceo život sanjao o povratku na svoju dedovinu i sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja. Taj san je ostvario uz pomoć i podršku svoje porodice, supruge i dva sina, kao i rodbine.

Nedaleko od Leposavića nalazi se i "Rajska banja" na 1,2 kilometra severozapadno od Kosovske Mitrovice, na padinama planine Rogozne, gde je izgradnja novog banjsog kompleksa i bazena započeta je 2015.

U selu Sušice kod Hoče proizvodnjom maline bavi se porodica Milenković od 2011. godine, a od 2013. imaju i zasade američke borovnice. Danas sve voće prerađuju za izradu sokova, kompota i slatka.

Rade Utvić obnovio je zemljoradničku zadrugu "Zubin potok" koja je osnovana pre Drugog svetskog rata. Jedan period je bila pripojena Kosovskoj Mitrovici, a nakon toga radi samostalno od 1. januara 1987. godine. Projekat zemljoraničke zadruge "Zubin Potok" proglašen je za jedan od boljih po ocenama Evropske unije.

Nezaobilazna destinacija za odmor leti i zimi jeste Šar-planina. Pored lepe prirode i čistog vazduha tu je i čuveni šarski sir.

Nadica Milosaljević kao diplomirani ekonomista i državni službenik, postala je čuvena i po umeću u proizvodnji šarskog sira.

U ovoj emisiji upoznaćemo i proizvođače sokova od maline Slavišu Pavletovića, ali i medara koji je osmislio ekološke košnice Živorada Petkovića.

Kao dobar posao pokazala se i proizvodnja cveća, koju je razvio Aleksandar Ilić sa svojom porodicom.

Posebnu pažnju zavređuje i Narodna kuhinja koja koja u svom okviru ima i nekoliko farmi, pekara, mlekara i gde privređuje više porodica, ali i zahvaljujući kojoj opstaju mnoga domaćinstva.

Dušana Arsića smo upoznali u Kosovskoj Kamenici. Vratio se u svoje selo Donje Močare, nakon dugogodišnjeg rada u inostranstu, zbog ljubavi prema šarplanincima i prirodi.

Zahvaljujemo Kancelariji za Kosovo i Metohiju na podršci.

Urednica serijala: Tamara Jakovljević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво