Zlatna ideja: Inovativnost je ključ uspeha

U novoj epizodi upoznajemo vas sa mladim inovatorima, pokretačima takmičenja "Preduzetnik u srednjoj", kao i doktorantima i istraživačima koji su se vratili u Beograd i pokrenuli svoje biznise. Ovo je prilika da upoznate kreativnost i naučni rad udružene u razvoju zlatnih ideja.

Projekat "Preduzetnik u srednjoj" nastao je u organizaciji PROMOS i okplja više od 4000 srednjoškolaca u 25 škola iz Beograda i Novog Sada koji se takmiče u kreiranju inovativnih biznis ideja.

Marko Nikolić i Ivan Pantović razvili su tokom studija interesantna rešenja za virtuelne ture i izradu veb sajtova. Kroz učešće na takmičenju za Najbolju startap ideju 2017. godine dobili su prostor u Naučno-tehnološkom parku na korišćenje i razvoj ideje.

Kao molekularni biolog, Marko Panić školovao se i radio u Nemačkoj, ali je doneo odluku da se vrati u Srbiju kada je dobio podršku na putu razvoja svoje biznis ideje.

Već dve godine razvojni tim Lean pay, startap kompanije, radi na razvoju aplikacije koja nudi onlajn prodavnicama mogućnost da klijenti kupe robu na odloženo plaćanje, putem interneta.

Inspirisana projektom koji je bio baziran na hardverskim rešenjima otovrenog koda, iz oblasti dizajna i umetnosti izvedenog u Parizu nastala je kompanija MAINFLUX. Značaj ovakve kompanije uvideo je i Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, čiji su nosioci granta i takođe se nalaze u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Da digitalno vreme ne čeka, potvrđuje i Nikola Opačić, koji je kao učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" učestvovao na takmičenjima "Preduzetnik u srednjoj" i Takmičenju za najbolju startap ideju gde su našli među najboljima. Nikola i njegov tim nisu se zaustavili na jednoj ideji, već su tražili i nova inovatirvna rešenja.

Urednica serijala: Tamara Jakovljević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво