S Tamarom u akciji

Ovog petka podsetićemo se akcije pomoći koja je sprovedena tokom pete sezone serijala, u Velikoj Plani.

Nakon Severa Kosova, odakle je u martu 2016. startovao serijal i humanitarni projekat "S Tamarom u akciji", četiri naredne TV sezone emisija bile su posvećene akcijama pomoći porodicama u južnoj i istočnoj Srbiji. Šesta sezona realizovana je na teritoriji zapadne Srbije od jeseni prošle godine, a akcije se nastavljaju na toj teritoriji i tokom sedmog ciklusa serijala (od marta 2019).

Tamara Grujić i njeni timovi majstora i produkcije nastaviće da, osim renoviranja stambenog prostora, prikazuju i dočaravaju (u društvu onih kojima pomažu)- znamenitosti, manifestacije, tradiciju i lepote krajeva Srbije u kojima ostvaruju akcije. Takođe, u svakoj sezoni, osim pomoći porodicama- sprovode i po jednu akciju pomoći ugroženim/ranjivim društvenim grupama naših sunarodnika.

Akcija pomoći porodici Pavković (Veliko Orašje, opština Velika Plana)

Ivana (30) i Milorad (39) Pavković su zajedno deset godina i vole se kao prvog dana. Zahvaljujući toj velikoj ljubavi, dostojanstveno i hrabro se bore sa nedaćama koje su ih zadesile.

Milorad je imao izuzetno teško detinjstvo, ostavila ga je majka. I Ivanu je takođe majka napustila, kada se preudala. Ivana je prevremeno rodila prvo dete, Anđeliju (7) u sedmom mesecu trudnoće, imala je samo 700 grama. Devojčica ima razvojne smenje i zdravstvene probleme sa kičmom i srcem. I sina Novaka (4) Ivana je takođe prevremeno rodila ali je on zdravo dete.

Svu pažnju i ljubav roditelji su usmerili na odgajanje i vaspitavanje dece. Milorad je građevinac, pomagao je u svakoj kući u selu, sve dok ga je zdravlje služilo. Sada boluje od težeg oblika diskus hernije, čeka operaciju i nažalost ne može da radi kao ranije...

Porodica Pavković iz Velikog Orašja živi od socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Kuća u kojoj žive, koju je Milorad nasledio, bila je bez kupatila- počeo je da ga zida, ali nije završio. Dodatne prihode porodici omogućava gajenje životinja. Imaju rasne kokoške, dve koze i čak osamdeset golubova visokoletača. Oni su i Miloradova velika strast, hobi a osvajao je i mnoge nagrade.

U najhladnijoj sedmici ove godine, u sred ledenog talasa u martu- Tamara, njeni majstori i komšije udruženo su se borili da uspeju u nameri da pomognu Pavkovićima. Domaćice iz sela su kuvale čajeve i kafu, mesile kolače a komšije su sa nekoliko privatnika i opštinom Velika Plana obezbedile sve što je bilo potrebno da Tamarinim majstorima olakšaju posao.

Ekipu emisije naročito je obradovala poseta Nenada Gladovića- "Lepog Brke" koji je zaštitno lice RTS- ove emisije "Gastronomad"! Majstorima je skuvao divnu čorbu, koja ih je itekako okrepila po snežnom i hladnom udarničkom radnom danu. U tako srdačnoj i atmosferi, napravljene su i septička jama i kanalizacija, uveden vodovod, napravljeni su oluci i potpuno promenjen enterijer kuće.

Tamara je sa porodicom obišla čuvene manastire Koporin i Pokajnicu, posetila amatersko pozorište "Masuka" u Velikoj Plani, otkrila kako su se gradile čuvene crkve- brvnare (koje su u vreme Turaka mogle da se sele iz sela u selo). Sazanaćemo i zašto u Lozovik dolaze astronauti iz Rusije, koje je najhumanije selo u Srbiji a videćete i najpoznatije vinarije u ovom kraju istočne Srbije.

Emisija puna sjajnih avantura, na programu je u petak, 18. januara u 21 čas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво