S Tamarom u akciji

Svetlani Antonić (58) se život naglo pogoršao kada je rodila ćerku. Spomenka (33) pati od Retovog sindroma, veoma retke bolesti koja podrazumeva nekoliko teških poremećaja i vodi u potpunu invalidnost. Od samog detinjstva deteta, Svetlanin muž se nije ponašao ni kao odgovoran i brižan otac a ni kao suprug pa je bila primorana da se vrati kod roditelja u selo Brnjac, kod Loznice.

Dok su joj roditelji bili živi, u svemu su joj pomagali. Nakon smrti, otac je tri kućice na imanju ostavio trima ćerkama. Svetlanine sestre su se u međuvremenu udale i otišle da žive u druga sela. Na ovom porodičnom imanju, ona živi u svojoj kućici, kuva u drugoj a kupa Spomenku u trećoj jer njena kuća, nema osnovne uslove za život...

Ćerka Spomenka nije svesna stvarnosti, ne može da hoda, gubi ravnotežu, ponašanje joj je slično autizmu, ima skoliozu i nephodna joj je stalna briga. Svetlana je već dugi niz godina hronično iscrpljena, neispavana i umorna...(nije spavala duže od četiri sata noću jer ne spava ni ćerka).

Pre nekoliko godina Svetlana je upoznala je Dragana, čoveka koji je takođe imao veoma težak život posle razvoda. Dogovorila se da ga primi na imanje a da zauzvrat, on vodi računa o ovcama, kokoškama, kozama na imanju. Kad zatreba, on ih vodi i u grad, na lekarske preglede. Živi u drugoj kući, on im je jedina pomoć i jedini Svetlanin prijatelj u životu...

Uz pomoć komunalnih službi opštine Loznica, Tamarini majstori dobili su svu neophodnu pomoć u dodatnom materijalu i ljudstvu pri renoviranju kuće Svetlane Antonić. Zaposleni iz gradskog vodovoda su ovo domaćinstvo priključili na seoski vod, iskopali septičku jamu. Priključili su objekat i na kanalizacionu mrežu, kako bi Tamarini majstori napravili kupatilo i kuhinju u ovoj kući.

Unutrašnjost ovog porodičnog objekta prilagođena je potrebama osobe sa invaliditetom prošireni su štokovi, u kupatilu su montirana adekvatna pomagala a ispred kuće su bravari napravili rampu. Osim osiguranja domaćinstva koje u Tamarinom serijalu dobijaju sve porodice kojima su posvećene akcije pomoći, osiguravajuće društvo je ovoj porodici doniralo i invalidska kolica, za Svetlaninu ćerku Spomenku.

Tamara i njen tim, zajedno sa nesebičnim i solidarnim sugrađanima i lokalnim javnim preduzećima, potrudili su se koliko god su mogli da olakšaju budući život majci i njenoj teško bolesnoj ćerki vodeći računa o svakom detalju...

Osim zahtevne i neuobičajene građevinske akcije, Tamara je uspela da stigne da za njene gledaoce zabeleži i divan putopis posvećen okolini Loznice, Drini, Banji Koviljači, manastiru Tronoši, Tršiću rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, kao i njegovu prvu školu..

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво