Kulturni dnevnik

U obnovljenom Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena prva međunarodna tematska izložba. Reč je o gostovanju Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga sa izložbom pod nazivom "Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine", na kojoj će biti izloženo više od 100 eksponata.

Dan arhiva u Srbiji obeležava se otvaranjem izložbe "Svetlost arhiva" povodom 120 godina od osnivanja Arhiva Srbije.

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918", biće otvorena večeras u Jugoslovenskoj kinoteci. Postavka je logičan nastavak i proširena i dopunjena postavka izložbe "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu," napravljene povodom stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata 2014. godine. Skoro trideset gradova Srbije i Republike Srpske do sada je imalo priliku da vidi tu izložbu.

U Užičkom Narodnom pozorištu večeras je premijerno izveden komad "Ali grad me je štitio" po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva.Reč je o praizvedbi dramskog teksta nagrađenog na festivalu PIGS u Barseloni koji prati događanja u vreme protesta zbog otvaranja nove zgrade Evropske centralne banke u Frankfurtu 2015. i iskustva jugoslovenskih imigranata u Nemačkoj.

U Biblioteci grada Beograda održan je susret posvećen Frojdovoj studiji "Nelagodnost u kulturi", u okviru obeležavanja 80 godina od osnivanja prvog psihoanalitičkog društva kod nas.

Gost Kulturnog dnevnika je profesor doktor Tomislav Šola, kustos, predavač i autor koncepta i konferencije "Najbolje u baštini".

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Montaža: Branislav Popović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar