Kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom: Da li je putovanje kroz vreme moguće?

Kako je nastao Univerzum? Od čega smo načinjeni? Da li smo sami u svemiru? Šta je bilo pre početka svega? Ovo su pitanja kojima se bavimo od pamtiveka. Nauka, čvrstim dokazima dugogodišnjih istraživanja, najzad može da nam ponudi prave odgovore umesto filozofskih teorija.

Svi smo putnici kroz vreme. Dopadalo nam se to ili ne, vreme nas od rođenja neumoljivo gura napred. Na tom putu nema povratka. A zaviriti u budućnost je nemoguće. Za sada...Ajnštajn teorijom relativnosti kaže da je moguće putovati kroz vreme . Istina, samo u smeru budućnosti. Da li nauka može da sruši zid između prošlosti i budućnosti?

Kosmonaut Sergej Kaljnikov je svetski šampion u putovanju kroz vreme. Proveo je van zemljinog gravitacionog polja osamsto tri dana krećući se brzinom od približno trideset hiljada kilometara na sat i za to vreme otputovao četrdeset osmi deo sekunde u budućnost. Ako bi putovao brzinom svetlosti godinu dana, po povratku otkrio bi da je na zemlji prošlo već deset godina.

Hoćemo li uspeti da konstruišemo vremeplov? Ako bismo uspeli u tome, kakve bi bile posledice novih mogućnosti?

U novoj epizodi serije "Kroz crvotočinu sa Morganom Frimanom "Da li je putovanje kroz vreme moguće?" saznaćete o novim, naprednim o idejama šta je vreme i šta možemo sa njim uzimajući u obzir nove teorije koje se pojavljuju poslednjih godina.

Urednik: Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar