Teslin narod 4, Filip Bajović

Filip Bajović je biznismen srpskog porekla, čija je firma Label Kings postala poznata u modnoj industriji širom sveta, sa kancelarijama u Americi, Aziji i Evropi.

Za dvadeset pet godina svog postojanja, Filip je sa svojim timom uspeo da izgradi vibrantnu korporaciju koja koristi najnoviju tehnologiju, i da ostvari saradnju sa najvećim firmama iz modnog sveta, kao što su Donna Karan, Carolina Herrera, Tory Burch, Nicole Miller, Alexander Wang, Helut Lang i mnoge druge.

Pre dve godine, Filip Bajović je pokrenuo novu IT firmu Cacotec, čija se delatnost oslanja na znanje i iskustvo stečeno nizom godina u modnoj industriji. Filipova želja je bila da se otvori kancelarija u Beogradu, kako bi se privukli mladi talenti u Srbiji. Ove godine je, sa svojim partnerom Milanom Krstićem, zvanično otvorio beogradsku kancelariju.

Za sve vreme života u Americi, Filipa nikada nije napuštala njegova mladalačka ljubav prema košarci, koju je krunisao pokretanjem košarkaske akademije Facekoop, koju vodi sa svojim prijateljem i vrhunskim stručnjakom Marinom Sedlačekom. Za deset godina svog postojanja i akademijama u Americi, Španiji, Sloveniji i Turskoj, Facekoop akademija je postala jedna od poznatijih akademija u košarkaškom svetu.

Investitor, pronalazač i filantrop, Filip nikada nije zaboravio svoje poreklo i uvek je bio spreman da pomogne svom narodu i da bude deo mnogih dobrotvornih organizacija. Sa ponosom ističe svoje članstvo u Serbian Entrepreneurs organizaciji, koju je formirala grupa mladih intelektualaca srpskog porekla, sa idejom da se pomogne mladim talentovanim ljudima u Srbiji.

Serijal predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

Teslin narod rađen je ulike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.

Reditelj i producent je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

U serijalu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i distignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво