Noćni menadžer

Noćni menadžer je šestodelna TV serija, tačnije adaptacija čuvenog istoimenog romana Džona Le Karea u produkciji Bi-Bi-Si-ja. (The Night Manager, 2016)

Tom Hidlston, glumi bivšeg (sadašnjeg) britanskog vojnika Džonatana Pejna, koji se borio u Iraku, a sada živi povučeno, radeći kao noćni portir u hotelu. To se prekida kada su mu poverena kompromitujuća dokumenta, što se završava smrću osobe koja mu ih je pokazala. Na početku potraga za iskupljenjem, u međuvremenu postaje potraga za njegovom vlastitom dušom, jer ulazak u carstvo Ričarda Rupera, u potpunosti menja njegov svet.

Ričard Ruper (Hju Lori - Doktor Haus, Crni Guja) je bogat, obrazovan i šarmantan. Ali iza te maske milijardera biznismena, filantropa i gospodina krije se jedan od najopasnijih ljudi na svetu, koji je svoje carstvo izgradio prodajući oružje i potkupljujući ljude kako bi došao do važnih informacija. Kada Pejn spasi njegovog sina, jedinu slabu tačku koju ima, Ruper ga prima u svoj dom i život...

Svih šest "mini-filmova" režirala je Suzan Bir, danska rediteljka koja je pre pet godina dobila Oskara za najbolji film na stranom jeziku, "U boljem svetu".

Dankinja je imala veliki budžet s kojim je radila: nijedna epizoda nije bila jeftinija od tri miliona funti, što se vidi i po raskošnoj scenografiji, ali i eksterijerima koji nas vode od Kaira, preko Majorke i Istanbula, sve do kišnog Londona...

Producenti, uključujući Lorija i Hidlstona, posebnu su pažnju posvetili broju muških i ženskih uloga u filmu. Olivija Kolman, koja glumi operativku MI6, u knjizi je zapravo muškarac, ali za potrebe serije njen lik su pretvorili u snažnu, inteligentnu i snalažljivu ženu koja uprkos trudnoći uspeva da vodi ovako veliku operaciju i da drži sve pod svojom kontrolom. 

Noćni menadžer je serija koja je pomogla Hjuu Loriju da dobije zvezdu na Šetalištu slavnih 2016. godine, mada je priča iza toga još simpatičnija. Naime, upravo je Lori '90-ih godina uhvatio u ruke roman po kom je napravljen scenario serije, i odmah je počeo da zagovara njegovu ekranizaciju.

Jedna od velikih produkcijskih kuća je preduhitrila Lorijevu ideju i otkupila je prava na snimanje filma koji nikad nije snimljen. Godine 2008. prava za ekranizaciju vratila su se u ruke piščevih sinova, koji su uskoro počeli da razvijaju ideju o postavljanju Noćnog menadžera na televizijske ekrane. Lori je, srećom, saznao za planove, pa je uskočio u seriju kao glavni i izvršni producent. Ostalo je, kako se kaže, istorija...

Noćni menadžer je 2016. godine osvojio 37 nominacija, a među njima se ističu i dva osvojena Emija za režiju i muziku.

Uloge: Tom Hidlston, Hju Lori, Olivija Kolman, Tom Holander, Elizabet Debiki...

Režija: Suzan Bir

 

.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво