Oko magazin: Makron i žuti prsluci

O velikoj političkoj krizi u Francuskoj, ekonomskoj situaciji u Rusiji i humanitarnoj katastrofi u Jemenu.

Nastavlja se strmoglav pad popularnosti francuskog predsednika Emanuela Makrona. Čoveka koga je pre dve i po godine podržavalo više od dve trećine Francuza sada podržava svega 23 odsto građana Pete Republike. Poslednji udar na aktuelnog francuskog predsednika je protest tzv. žutih prsluka koji je prerastao u velike antimakronovske demonstracije. Ko su žuti prsluci i šta će posle njihovog protesta ostati od najveće evropske političke nade?

Najnoviji sukobi oko Kerčkog moreuza doneli su pretnje novim sankcijama Rusiji. Inače, već četiri godine najveća zemlja na svetu živi pod ekonomskim sankcijama Zapada. Koje su posledice ovih kaznenih mera na Rusiju, da li je ruska privreda od toga izvukla i neku korist i da li je Srbija među dobitnicima ili gubitnicima ruskih sankcija.

Danas nije lako naći gore mesto za život od Jemena. Do svetskih medija ne probija se mnogo informacija iz ove zemlje u kojoj na svakih 10 minuta umro jedno dete a 400 hiljada dece gladuje. Zemlja je predugo na ivici humanitarne katastrofe. Šta se dešava u Jemenu i zašto ljudski život tamo tako malo vredi. 

broj komentara 0 pošalji komentar