Delinkventi

Prvi put u istoriji je dozvoljeno filmskoj ekipi da uđe u ozloglašeni zatvor Učardone u Palermu i prikaže kako danas izgleda mesto koje je mafija nekada nazivala "Hotel sa pet zvezdica". (Delinquenti, 2013)

Ovaj istražni zatvor je pušten u rad 1830. godine i o njemu postoje mnogi mitovi i tajne, vezane, pre svega, za prisustvo mafije, saradnju mafije i policije i mnogi drugi što je samoj rediteljki dalo povoda da upravo Učardone odabere za dokumentarni film.

Učardone nalikuje košnici prepunoj najneverovatnijih likova koji se nalaze sa obe strane rešetaka: seksualnih manijaka, veroučitelja, sveštenika, ubica, edukatora, volontera, pedofila, šizofreničara i mnogih drugih. Unutar ove košnice, ništa nije kao što izgleda, a sve izgovoreno je veoma dvosmisleno.

Film "Delinkventi" prikazuje nebrigu i nepažnju sistema koji postavi nesposobnog, neodgovornog i nemotivisanog čoveka da upravlja vrlo odgovornim mestom koji treba da se bavi velikim problemom koji se zove delinkvencija, poremećaj u ponašanju, masovni ubica i mnogi drugi gde na takav način ne rešava problem društva već kreira novi. Upravo to i jeste glavna priča filma kojom je rediteljka želela da prikaže taj odnos prema zatvorenicima, njihovu edukaciju i adaptaciju u društvo, ali i da otkrije surovu sliku stvarnosti u kojoj ljudski život nema vrednosti.

Režija: Tamara Von Stajner

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво