Stvaranje Kraljevine SHS

Dokumentarni film o stvaranju Kraljevine SHS daje prikaz događaja koji su doveli do formiranja nove države, Kraljevstva Srba Hrvata i Slovenaca, kako se ta država na samom početku zvala. O istorijskom procesu, činjenicama i događajima koji su predhodili formiranju kraljevine govore eminentni istoričari sa prostora Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Dokumentarni film Stvaranje Kraljevine je i svojevrsna komparativna analiza istoriografija zemalja u regionu koji su u proteklih 100 godina imali vrlo burnu zajedničku istoriju: od stvaranja zajedničkih država do međusobnih sukoba i reklo bi se tako u krug. Da li na objektivan način možemo da sagledamo činjenice iz prošlosti? Da li o istorijskim događajima možemo da govorimo bez osvrtanja na dnevno političke događaje? Da li uopšte o zajedničkoj prošlosti možemo da pričamo?

U 120 minuta dokumentarnog filma prezenter Miodrag Krstović u razgovoru sa istoričarima pokušava da donese odgovore ne pitanja šta su te 1918. godine želeli Slovenci, zašta su se odlučili Hrvati i zašto su Srbi prihvatili Jugoslaviju a ne proširenu Srbiju? Gde su granice Kraljevine Srbije koje su joj nuđene od strane sila Antante 1915. ili pak od strane američkog predsednika Vudru Vilsona 1918 godine?

Da li u priči o stvaranju Jugoslavije mi govorimo o iskrenom jugoslovenstvu, kako su to brojne generacijama godinama učile, ili pričamo o koristi i interesu koji je tada sa različitih strana postojaoDokumentarni film "Stvaranje Kraljevine SHS" sniman je u Beču, Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Splitu, Podgorici, Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu, Rumi, Nišu i BeograduAutor filma je Slađana Zarić koja je posle dokumentarnih filmova "Srbija u Velikom ratu", "Srbi na Krfu", "Milunka Savić heroina Velikog rata" i "Zaboravljeni admiral Ernest Trubridž" gledaocima donosi još jednu priču u vezi sa Prvim svetskim ratom .

Stručni konsultanti su dr Ljubodrag Dimić, dr Mira Radojević i dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Direktori fotografije su Vasko Vasović i Tomislav Ivanović, montažer Bojan Perišić, kompozitor Vladimir Tošić, novinar Vesna Ilić, producent Snežana Rodić Sinđelić.

Dokumentarni film urađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво