Kulturni dnevnik

Slavni pijanista Ivo Pogorelić 7. novembra imaće solistički koncert u Kolarčevoj zadužbini. Koncert koji je svakako jedan od najznačajnijih u sezoni, ali i jubilej - 140 godina od osnivanja Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, povod je za razgovor sa upravnicom ove značajne institucije Jasnom Dimitrijević, koja je gost Kulturnog dnevnika.

U Užcu je počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", koji je otvoren predstavom "Korešpodencija" Zvezdara teatra. Humor i komadi različitih žanrova i poetika samo su neki zajednički imenitelji predstava koje će publika biti u prilici da pogleda do 12. novembra.

U Novom Sadu u pozorištu Ujvideki sinhaz počeo je drugi Pozorišni festival jezičkih manjina sveta, Synergy. Do 12. novembra, publika će videti desetak neobičnih i zanimljivih jezičko- teatarskih kombinacija, u izvođenju trupa koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku bave pozorištem.

Izložba "Biserka Cvejić - od svetske dive do vrhunskog pedagoga" otvorena u Muzeju pozorišne umetnosti posvećena je 95. rođendanu jedne od naših najvećih operskih umetnica XX veka.

Umetnici, naučnici i političari razgovarali su o odnosu umetnosti i društva u aktuelnom trenutku na tribini "Muzika i društvo", održanoj u okviru festivala BUNT.

29. Memorijal Nadežda Petrović u Čačku, koji su ove godine osmislili Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor zatvoren je. Ovogodišnji Memorijal, koji je uz Oktobarski salon naša najstarija manifestacija posvećena savremenom likovnom stvaralaštvu, svakako će se pamtiti i po umetniku Davoru Dukiću, koji je dobio i nagradu žirija i nagradu publike.

"Velika slikarska izložba sa gomilom slika ili Kako me je Njujork vratio slikarstvu" naziv je postavke kojom se Jelena Mijić dobitnica nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017. predstavila u galeriji Remont.

Izložbom "Dnevnici" Radeta Kundačine u Beogradu je otvoren novi izlagači prostor - Galerija "B2".

Umetnost današnjeg vremena, na tradicionalan galerijski način i virtuelan uz korišćenje savremenih tehnologija, predstavljena je na starom kultnom beogradskom mestu - u bioskopu Balkan, koji je svoja vrata otvorio posle osam godina. Izložbu "20/20", koja se može pogledati do 9. novembra, čine radovi 20 mladih vizuelnih umetnika.

Početak novembra u Nišu obeležila su dva značajna muzička festivala - 44. Niške muzičke svečanosti i NAISUS džez fest, održan posle pauze od 25 godine.

Glumcu Milošu Bikoviću predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je rusku državnu nagradu - Medalju Puškina, koja se dodeljuje za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa i za zbližavanje kultura i nacija.

Američki reditelj Ves Enderson, poznat po nekonvencionalnom i autorskom pristupu filmskom stvaralaštvu, gostuje (u porodičnom tandemu sa suprugom Džuman Maluf) kao kustos u bečkom Umetničko-istorijskom muzeju. Iz fundusa od 4 miliona objekata koji sežu od antike do klasicizma, izabrana je umetnost koja nostalgično povezuje vekove.  

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Maja Mandić
Montažer Branislav Bane Popović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво