Najlepše narodne pesme

Velikim koncertom na Tašmajdanu, koji je na RTS 1 gledalo skoro dva miliona ljudi, završila se televizijska sezona u kojoj se narodna muzika (kroz obiman multimedijalni projekat "60 najlepših narodnih pesama") vratila na velika vrata u naše domove. Da li je to kraj?

Strahovi Cojleta Manojlovića (velikog poznavaoca narodne muzike i glavnog junaka ovog serijala) da će narodna muzika izgubiti prednost koju je napravila, naterali su ga da osnuje svoju TV produkciju i napravi medijski bum!

Zato ćemo od 21. oktobra, nedeljom na Prvom programu RTS- a gledati emisiju "Najlepše narodne pesme".

Projekat pokreće Cojle Manojlović, koji živi u delu Srbije gde u četiri sela ima ukupno tek 14 kuća. Saborci u borbi za kulturu su mu komšinica Svetlana (nesuđena pevačica, rođena za poziciju muzičkog urednika u njegovoj firmi) i sestričina Beba iz Beograda (na detoksikaciji od splavarske muzike). Dovoljno brutalna da bude glavni producent.

"Coyle production" želi da se nametne kao dopisništvo RTS- a, da konkuriše za sredstva kod Ministarstva kulture za projekte narodne muzike, a finansije za ovaj prelazni period crpi iz posla snimanja svadbi, krštenja i ostalih veselja...

Ovaj "muzički sitkom" vodi nas na putovanje koje liči na vožnju ringišpilom u vremenu kulturoloških i medijskih previranja.

Tim emisije je pojačan novim akterima, sada ih je ukupno čak sedmoro.

Iskustva sa prvih snimanja, za internet portal RTS-a, otkriva autor scenarija i urednik emisije Milan Popović: "Najdraže mi je što se okupila vesela ekipa. Ovaj koncept je mešavina novinarskog i glumačkog i svi uživaju kada se izgubi ta granica, pa nastane potpuni 'lom'. Smejemo se na svakih pet minuta. Ovakva atmosfera garantuje i da se svi gosti osećaju odlično, da im popuste kočnice i iz njih izađe ono najzabavnije. Srđan Ivanović je u ulozi Cojleta Manojlovića, komšinica Svetlana je otkrovenje ovog serijala pevačica Jelena Gerbec, koja glumi kao da je na studijama glume, Anđelka Simović je sestričina Beba. U prvom timu su i Bojana Marković, Nenad Kamidžorac, Sandra Toković. Kod nas će redovno dolaziti na desetine pevača, glumaca i ljudi sa javne scene - da pojačaju Cojletov program kulture."

Ko će u novoj emisiji birati najlepše narodne pesme? (Kakve ćemo pesme slušati)

- Najlepše pesme u ovom serijalu biraju Cojle Manojlović i njegova muzička urednica 'komšinica Svetlana', a po neki put i neka meštanka - ako studio ostane otključan...

Šta sve možemo očekivati nedeljom od pet popodne na Prvom programu?

- Očekujte poznate pevače, glumce, umetnike, nadarenu decu, naše kolege u ulozi u kakvoj ih niste videli. Glume, pevaju i zasmejavaju vas. Ne znam kako da objasnim šta očekivati. Recimo, u sceni u kojoj Cojletova produkcija radi svoj prvi spot i to nadarenoj deci muzičke škole 'Mokranjac' iz Kraljeva, kolega Kamidžorac glumi lovca, Bojana šumsku vilu, a ja jelena koga ubija Kamidžorac. Cojle ima svoje službe u firmi, a računovodstvo su mu đaci Matematičke gimnazije, koji baš prave obračune neki dan nakon osvajanja svetskog takmičenja. Najzahtevnija scena do sada je bila uz pesmu Frenka Sinatre. Nije vam jasno? Nedeljom, od 17 sati na Prvom programu - otkrijte pojašnjenje!

U prvim epizodama, Cojle Manojlović svojim meštanima pušta eksperimentalni program - trake sa dobrom muzikom helikopterom su mu stigle iz RTS-a. Cojle i jedna od njegovih misterioznih investitorki žele TV lica i radijske glasove... pregovaraju sa mnogim novinarima i autorima da pređu u njihovu produkciju.

Za sada je u svoj tabor Cojle uspeo da dovede Nenada Kamidžorca, koji vodi radijsku emisiju "Sve što ste hteli da znate o narodnoj muzici, a niste smeli da pitate". Za šeficu redakcije postavio je osobu od poverenja - Sandru Toković (novinarku RTS-a, nekada Trećeg kanala, ćerku čuvenog autora narodne muzike Dragana Tokovića). Tako je Cojle rešio da „kontroliše informacije"...

U Cojletovom timu je i Bojana Marković (voditeljka "60 najlepših narodnih pesama"), koja sa Kamidžorcem čini sindikat ovog preduzeća. Milana Popovića je Cojle zamislio u ulozi reportera (kao u serijalu "Zadnja kuća, Srbija"). Tu mu je, već u prvoj epizodi, konce pomrsio Milanov advokat, Stefan Petrušić (pobednik "Zvezda granda" i advokat u privatnom životu).

Cojletovi najbolji "ortaci" Lepa Lukić i Andrija Bajić remete proces proizvodnje, jer sa njim provode dane igrajući društvene igre kao u mladosti, jedući štrudlu i - pevajući.

U Cojletovu produkciju stigle su i prve tužbe... Napadaju ga neke nevladine organizacije, a njegov saborac, na zaprepašćenje svih, dolazi sa Zlatibora i nosi trubu, da označi borbu!

Kako je došlo dotle da Cojle Manojlović dobije monopol na nastup Zvonka Bogdana za novogodišnji program već sada i zašto su nastali i prvi ozbiljniji sukobi u ovoj novoj medijskoj kući pratite od 21. oktobra u 17 sati, nedeljom na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.

Muzika je vrhunska, a problemi nepremostivi...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво